Vijf fracties tegen schuiven met miljoenen voor verbinding A8-A9

Het huidige eindpunt van de A8.
Foto: Google Maps

De VVD, D66, PVV, POV en DZ zijn het niet eens met de voorgestelde boekhoudkundige truc van het college om het geld dat is gereserveerd voor de aanleg van een verbindingsweg tussen de A8 en de A9 zes jaar naar achteren te schuiven. Het college wil dat doen om de begroting sluitend te krijgen en meent dat de veertien miljoen euro voordien niet nodig zal zijn.

De vijf fracties komen op 20 juni in de raadsvergadering over de Voorjaarsnota met een motie die spreekt van ‘een slecht signaal richting de provincie Noord-Holland en alle andere betrokken partijen’. Zaanstad draagt zeven miljoen euro bij aan de aanleg van de weg en zeven miljoen aan de inpassing daarvan in het landschap. Als die bedragen uit het zicht verdwijnen kan er ook geen beroep op worden gedaan voor het agenda-initiatief voor de aanpak van de spitsdrukte in de Dorpsstraat in Assendelft, dat voorstelt om de geplande verbindingsweg A8-A9 onder de Dorpsstraat door door te trekken tot de afslag bij sportpark De Omzoom en daar te verbinden met een nieuwe ontsluitingsweg parallel aan het watertje De Kaaik (optie 1 op de kaart hieronder).

De partijen willen dat het plan om de reservering voor de verbindingsweg A8-A9 te verschuiven van 2021/2022 naar 2027/2028 wordt verlaten. Het college wilde de druk op het Investeringsfonds de komende jaren aanzienlijk verlagen, maar dat is wanneer de motie een meerderheid in de raad haalt van de baan.

 

Reacties