VVD onberekenbare factor geworden in de lokale politiek

Foto: Twitter / Gerard Ram

Twee afwezige raadsleden van de VVD en stakende stemmen over een amendement van de POV, DZ, SP, PvdD en PVV om een wethouder naar huis te sturen en zodoende een aardige besparing te realiseren. De vergadering over de Voorjaarsnota 2019 – 2023 leverde gisteravond vooral veel vraagtekens op over het bestuur van het gemeente in plaats van over het beleid.

De vijf fracties die vinden dat het wel met een wethouder minder kan zien geen vergrote slag- en daadkracht sinds de uitbreiding van 5,1 naar 6,8 fte aan het begin van deze collegeperiode, maar wel een extra kostenpost van bijna een half miljoen euro. De VVD heeft als enige coalitiepartij twee wethouders en dus is wel duidelijk waar het mes zou moeten snijden. Maar hoe groot is de fractie van die partij eigenlijk nog, na de recente vervanging van fractievoorzitter Marianne de Boer -Doeves door Stephanie Onclin en de opvallende afwezigheid van de gevallen aanvoerster gisteravond?

Alles pais en vree aan het eind van 2018. Hoewel de boodschap achteraf gezien iets onheilspellends had…

Geen antwoorden

Het was een vraag die veel collega’s bezighield maar waar de wel aanwezige VVD’ers niets over wensten te zeggen. En al evenmin over het ‘toeval’ dat ook raadslid Simone van Otterloo ontbrak op een toch niet onbelangrijke vergadering. Is er sprake van een scheuring in de VVD-fractie met een of zelfs twee dissidenten? Moet Zaanstad het de komende tijd doen met een minderheidscollege? En ook niet onbelangrijk: waarom moest De Boer het veld ruimen? Het zijn allemaal vragen die om een antwoord schreeuwen – maar die zijn vooralsnog uitgebleven.

 

 

 

 

Reacties