POV, DZ en PVV willen duidelijkheid over crisis binnen VVD

Foto: PxHere

De Partij voor Ouderen en Veiligheid, Democratisch Zaanstad en de PVV willen openheid van zaken over de crisis binnen de fractie van de VVD. Ze willen weten in hoeverre de beide wethouders Gerard Ram en Hans Krieger nog kunnen rekenen op de steun van hun fractie.

De drie partijen hebben de agendacommissie van de gemeenteraad verzocht om een interpellatie voor de vergadering van 11 juli. ‘De ontwikkelingen binnen de VVD treffen niet alleen de VVD, maar ook het aanzien van de gemeenteraad,’ aldus het verzoek. Na het opstapppen van VVD-fractievoorzitter Marianne de Boer – Doeves en haar opvallende afwezigheid tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota vorige week, waarbij ook nog eens VVD-raadslid Simone van Otterloo ontbrak, gonst het in de lokale politiek: wat is er loos binnen de grootste partij van Zaanstad? De VVD doet er het zwijgen toe, maar de POV, DZ en de PVV eisen helderheid: als het college niet langer kan rekenen op een meerderheid in de raad, moet dat consequenties hebben en moeten de beide VVD-wethouders hun ontslag indienen.

Weg meerderheid?

In een artikel in Dagblad Zaanstreek van 11 juni gaf De Boer aan dat zij wel raadslid zou blijven, maar dat het niet zeker is dat dit voor de VVD zal zijn. Dit standpunt is tot nu toe nergens herhaald, maar de drie oppositiepartijen concluderen dat door deze opmerking ’met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ kan worden geconstateerd dat het college van B&W niet meer op een meerderheid kan rekenen. Dat de VVD op de website meldt dat De Boer deel zal blijven uitmaken van de VVD-fractie doet daaraan volgens het trio niets af, ook al gezien de ‘ziekmeldingen’ van vorige week donderdag.

Het draagvlak onder de VVD-fractie is weggevallen en de VVD steekt haar kop in het zand,’ aldus de PVV, DZ en de POV. Zij willen van plaatsvervangend fractievoorzitter Stephanie Onclin weten op hoeveel stemmen zij nog kan rekenen en van Krieger en Ram hoe die denken collegevoorstellen te kunnen verdedigen als ze niet weten of delen van de eigen achterban daar nog wel ondubbelzinnig achter staan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen