Europabreed zorgen over ‘onschendbaarheid’ Airbnb

Foto: Pixabay / Absolut Vision

Amsterdam en negen andere Europese gemeenten hebben aandacht gevraagd van de Europese Commissie voor hun zorgen over de toenemende invloed van platforms als Airbnb op het dagelijkse stadsleven en hun vrees dat het Europese Hof van Justitie zal besluiten dat dergelijke verhuurwebsites geen verantwoordelijkheid dragen voor de naleving van plaatselijke regels.

Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Bordeaux, Brussel, Krakau, München, Parijs, Valencia en Wenen zijn geschrokken van een recente conclusie van de advocaat-generaal van het hof, die erop neerkomt dat Airbnb slechts een informatieve dienst verleent. Het bedrijf weigert mee te werken aan de Amsterdamse regels, die onder andere de verhuur beperken tot 30 dagen per jaar en vier personen per woning. De tien steden zouden meer hulp van Europa willen krijgen om op te kunnen treden tegen de vakantieverhuurplatforms die wereldwijd opereren, meldt Het Parool.

Zaanstad

Zaanstad heeft nog steeds geen regels ondanks herhaalde oproepen uit de gemeenteraad om er vaart achter te zetten. Als de vrees van de ‘grote tien’ bewaarheid wordt, zal de handhaving in de toekomst een taak zijn die geheel op de schouders van de gemeente rust, zonder hulp van de verhuurplatforms. Groningen onderzoekt momenteel of het mogelijk is om automatisch toeristenbelasting te gaan innen van Airbnb-gasten. De dienstverlener kan die ook automatisch heffen, staat op de website, evenals ‘Airbnb geeft verhuurders algemene informatie over de toeristenbelasting en adviseert ze om zich te informeren over en zich te houden aan de lokale wet- en regelgeving, en om hun gasten voor de reservering te informeren over het exacte belastingbedrag.’

Wel geld, geen informatie

Een probleem daarbij blijft dat Airbnb wel het geld overmaakt, maar er niet bij vertelt omwelke adressen het gaat. In Haarlem is het sinds mei dit jaar verplicht om bij de verhuur van een woning die eenmalig aan te melden bij de gemeente. Daarna dienen de verhuurders een nachtregister bij te houden met de naam en woonplaats van de gast, de datums van aankomst er vertrek en het aantal overnachtingen. Na afloop van het kalenderjaar ontvangen de logiesverstrekkers een aangiftebiljet dat op grond van het nachtregister moet worden ingevuld. Daarop volgt de aanslag toeristenbelasting (in Haarlem in een Airbnb vijf euro per persoon per nacht).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen