‘Geen besluiten nemen die financieel op drijfzand berusten’

Foto: Flickr / Ralf Schulze

Democratisch Zaanstad meent dat over de Voorjaarsnota die vandaag op de agenda van de gemeenteraad staat geen knopen kunnen worden doorgehakt omdat de financiële onderbouwing op drijfzand berust. Wethouder Hans Krieger liet onlangs weten dat de meicirculaire van het Gemeentefonds een ‘negatief beeld laat zien’. In een open brief schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot nu dat er eerst meer duidelijkheid over de cijfers moet komen.

Het college rekende met en op extra financiële middelen voor jeugdhulp, maar die zijn door het Rijk slechts toegezegd voor drie jaar en daarna zou opnieuw een – groot – tekort kunnen ontstaan. Er ligt nu een stuk op tafel dat dient als grondslag voor de komende meerjarenbegroting, maar met een financieel negatief meerjarenbeleid. Krieger heeft aangegeven dat hij de raad eind deze maand, dus ná de besluitvorming over de Voorjaarsnota, pas kan bijpraten over de impact van de meicirculaire op de meerjarenbegroting. Dit maakt een ‘constructief debat over de Voorjaarsnota’ onmogelijk, constateert Rot.

Wijzigingsvoorstellen onuitvoerbaar

Moties en amendementen zijn in deze fase simpelweg onuitvoerbaar omdat deze niet beoordeeld kunnen worden op uitvoerbaarheid, bij gebrek aan accurate informatie over de financiële positie van Zaanstad,’ aldus de open brief. Onduidelijk is nu nog hoeveel extra geld Zaanstad uit Den Haag tegemoet mag zien om de exploderende kosten van de jeugdhulp te dekken. Het te dichten gat bedraagt tussen acht en twaalf miljoen euro.

Eerst doorrekenen

Democratisch Zaanstad vindt dat het college al veel eerder had moeten ingrijpen in plaats van te wachten op een handreiking van de Rijksoverheid. Zoals de zaken er nu voorstaan ziet DZ geen andere mogelijkheid dan het verregaande verzoek om de Voorjaarsnota terug te trekken tot de benodigde doorberekeningen zijn voltooid. Doet het college dat niet, dan zullen alle door de gemeenteraad ingebrachte moties en amendementen moeten worden afgewezen wegens het ontbreken van accurate cijfers. De POV en PVV hebben zich inmiddels achter het standpunt van DZ geschaard.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen