VVD wil toeristentaks niet naar 7,10 euro in 2020

Foto: Flickr

Een tarief van zeven euro per persoon per nacht is wel genoeg toeristenbelasting vindt de VVD, die donderdag bij de behandeling van de Voorjaarsnota met een amendement komt om de heffing niet te indexeren. Gebeurt dat wel dan komt er volgend jaar nog een eurodubbeltje bij.

Het tarief is in Zaanstad al veel hoger dan in de rest van Nederland, maar de VVD ziet nog een probleem: veel kamers worden vooraf al betaald maar de toeristentaks moet veelal ter plekke nog worden afgerekend en vaak gebeurt dat met briefjes van tien of twintig euro, aldus raadslid Annemarie van Nieuwamerongen. Een afgerond bedrag is veel gemakkelijker voor de hoteliers en andere verhuurders en ook voor buitenlandse toeristen die niet zo bekend zijn met de euromunten. Om die reden werd een voorgestelde indexering van de heffing in 2017 ook al eens afgeblazen – en bleef toen op drie euro staan.

Inkomstenderving 50.000 euro

Ditmaal levert het afzien van een inflatiecorrectie de gemeente een geraamde inkomstenderving van 50.000 euro op. Dat bedrag kan volgens de VVD gecompenseerd worden door het toenemende aantal overnachtingen en het innen van toeristenbelasting bij particuliere verhuur via platforms als Airbnb. Het laatste is wel aangekondigd, maar er is nog steeds geen beleid dat het mogelijk maakt om er ook werk van te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen