Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins heeft in een Kamerbrief bevestigd dat een sterfgeval in het Zaans Medisch Centrum mede het gevolg is geweest van de resistente bacterie Citrobacter freundii , die het zeldzame enzym New Delhi–metallo-bèta-lactamase (NDM) bij zich draagt. Ook het laatste redmiddel antibiotica carbapenems bood geen uitkomst meer . De zorgen zijn groot en gekeken wordt of er nó g meer gedaan kan worden om de uitbraak de baas te worden.
‘De R aad van B estuur dient doorlopend op basis van nieuwe informatie in te schatten wat de risico’s voor patiënten in het ziekenhuis zijn en welke aanvullende maatregelen getroffen moeten worden,’ schrijft Bruins. ‘ Sinds maart 2018 werkt het ziekenhuis met een crisisstructuur, een crisisbeleidsteam komt wekelijks bijeen. Leidend advies wordt gegeven door een team van experts bestaande uit interne en externe deskundigen. Aan deze groep is op basis van de advisering van het deskundigenberaad een aantal externe experts toegevoegd.’ De minister had het in een eerdere brief al over een ‘ uitzonderlijke situatie ’ in Zaandam.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zorgen over het overlijden van een patiënt en het voortduren van de uitbraak, schrijft hij nu. De Raad van Bestuur is gevraagd om een aanvullende toelichting op de maatregelen die genomen zijn en worden en 'hoe deze leiden tot goede en veilige zorg voor iedere individuele patiënt'
. De inspectie wil een volledige analyse van de zorg voor de overledene zien, om te bepalen welke aanvullende maatregelen er eventueel nog getroffen moeten worden. Binnen enkele weken wil Bruins de Tweede Kamer opnieuw bijpraten over de situatie in het Zaandamse ziekenhuis.