Overlijden in ZMC gekoppeld aan resistente superbacterie

Foto: Google Street View

In het Zaans Medisch Centrum is een patiënt vermoedelijk overleden als gevolg van een infectie met een multiresistente bacterie met zogenoemde NDM-kenmerken. De resistentie wordt veroorzaakt door het enzym New Delhi Beta-lactamase, dat ervoor zorgt dat de bacterie immuun wordt voor vrijwel alle bekende antibiotica.

De patiënt is volgens het ziekenhuis onlangs overleden en de nabestaanden zijn direct op de hoogte gebracht van de onderzoeken waaruit blijkt dat ‘een overlijden als gevolg van de urineweginfectie niet uit te sluiten’ is. De resistente superbacterie houdt al sinds april vorig jaar huis in het ziekenhuis in Zaandam en alle pogingen om ervan af te komen zijn tot op heden vruchteloos gebleken. Er zijn 38 mensen besmet geraakt, maar er was nog niet eerder sprake van een sterfgeval.

Kans op besmetting ‘uiterst klein’

Volgens het ZMC kan de bacterie bij kwetsbare patiënten in het ziekenhuis in uitzonderlijke gevallen infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken. Alle opgenomen patiënten worden wekelijks gescreend op de eventuele aanwezigheid van de bacterie en patiënten die de bacterie blijken te hebben worden uit voorzorg behandeld. Het risico op besmetting is volgens de expertgroep die het ziekenhuis ter zijde staat in de strijd tegen New Delhi Beta-lactamase ‘uiterst klein’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen