Camperplaats Koog aan de Zaan toch gelegaliseerd

Gratis bij de Schans, twaalf euro in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De onofficiële camperplaats achter het station Zaandijk Zaanse Schans wordt op niet al te lange termijn toch gelegaliseerd. Het is nu een plaats waar op grond van de Algmene Plaatselijke Verordening niet mag worden overnacht, maar waar dit wel wordt gedoogd in de aanloop naar legalisatie. Campers mogen er nu maximaal 72 uur staan, maar daar is geen controle op: het is te arbeidsintensief en heeft geen prioriteit.

Dat is het antwoord van het college op vragen van POV-raadslid Perry van der Velden. De gratis gestalde campers worden op de parkeerplaats aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan gedoogd om te voorkomen dat de eigenaren als ze daar voor een plek moeten gaan betalen uitwijken naar omringende buurten zoals Oud Zaandijk en daar overlast gaan veroorzaken. ‘De Wet markt en overheid laat toe dat op grond van het algemeen belang geen kostprijs in rekening wordt gebracht,’ aldus de beantwoording van de vragen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid. Of de plek ook in de toekomst gratis blijft is uiteindelijk aan de gemeenteraad.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Gehandhaafd wordt er voorlopig alleen als burgers klagen over de langdurige aanwezigheid van een kampeerwagen. Wat dat betreft wordt geen onderscheid gemaakt tussen inwoners en toeristen: ook Zaankanters die de caravan, camper of vouwwagen langer dan 72 uur op een openbare plek laten staan worden alleen na een klacht aangepakt. De gemeentelijke BOA’s kunnen dan het kampeermiddel laten wegslepen. Of dat al is gebeurd met eigendommen van toeristen is niet bekend.

Wormerveer

De eerste stap naar legalisatie van de plek in Koog aan de Zaan is een besluit tot een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan dat overnachtingen in campers dan mogelijk maakt. Op de enige officiële camperplaats die de gemeente tot nu toe rijk is, bij het station in Wormerveer, moet twaalf euro per nacht worden afgerekend en volgens de meeste gebruikers die een reactie achterlieten op de website Campercontact krijg je daar maar een schamele voorziening voor terug. In Wormerveer is plek voor vijf campers; in Koog aan de Zaan staat vrijwel altijd een veelvoud daarvan.

Eerder dit jaar was de vraag zelfs zo groot dat ook het parkeerterrein bij het voetbalcomplex van KFC vol stroomde, met overlast door de afwezigheid van afvalcontainers en plekken omm afvalwater en chemische toiletten te legen. De gemeente heeft bij de ingang van die parkeerplaats nu verbodsborden voor campers geplaatst en die maatregel is volgens het college afdoende gebleken. Waar de campers die nu wegens de grote vraag naar een gratis plek gaan staan is onduidelijk. Maar vast niet in Wormerveer.

 

'

Reacties

article
33540
Camperplaats voor Schans-bezoekers blijft mogelijk gratis
De onofficiële camperplaats achter het station Zaandijk Zaanse Schans wordt op niet al te lange
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/33540/camperplaats-koog-aan-de-zaan-toch-gelegaliseerd/
2019-05-18T10:08:37+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/05/18100522/campers.png
Actueel