SP: camping Twiske niet fijn, maar festivals desastreus

Foto: Anna de Groot

José Anne Berkhof van het platform Twiske geen pretpark legt donderdag de raadsleden van Zaanstad voorafgaand aan hun wekelijkse vergadering uit waarom er zoveel tegenstanders zijn van een camping in het Twiske. Zaanstad maakt deel uit van de gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Twiske-Waterland en heeft als zodanig ook een stem in het kapittel, hoewel de raad van Oostzaan op 20 mei de knoop moet doorhakken.

Voomalig SP-Statenlid Anna de Groot uit Wormerveer ging onlangs op foto-excursie in het natuurgebied annex recreatiepark met in het achterhoofd de twee vragen die ook de Oostzaanse raad bezighouden: mag er in principe een camping komen in het Natura 2000-gebied en mag er, als het bestemmingsplan dit straks toestaat, overnacht worden in het Twiske? ‘Het gaat om een besluit dat grote gevolgen kan hebben voor de rust, de fauna en flora en de biodiversiteit in het gebied,’ schrijft ze op de website van de SP Zaanstreek.

De camping is gepland bij Twiske Haven, aan weerszijden van het restaurant. Aan de ene kant komen zogenoemde safaritenten, aan de andere ecolodges. Ook komt er nog een camperplaats. Als de gemeenteraad op 20 mei een principebesluit neemt, kan de ondernemer verder met haar plannen. Er moet dan nog wel een uitgebreide natuurtoets komen. De SP vermoedt dat de camping vervelende gevolgen zal hebben voor het beschermde Natura 2000-gebied. Het grootste probleem is dat het gebied ’s nachts toegankelijk zal moeten zijn voor campinggasten.

Meerdaagse festivals

Als het Twiske ’s nachts open is voor de campinggasten, zullen de beide meerdaagse festivals die in het gebied worden gehouden ook ’s nachts gebruik willen maken van de mogelijkheid om te blijven overnachten, zo is de algemene verwachting. Het festival Welcome to the Future dat dit jaar op 20 juli wordt gehouden wil graag naar een driedaags festival met een camping voor de nachtelijke uren. Het festival Lentekabinet dat op 25 en 26 mei plaatsvindt zal vermoedelijk niet willen achterblijven.

Nog schade van 2018 te zien

Een natuurcamping is nog daaraan toe, stelt De Groot. Waar een camping de natuur enigermate zal verstoren, werken de festivals in hoge mate verstorend. Lentekabinet wordt gezien als een ‘klein’ festival met ‘slechts’ 12.000 bezoekers. Welcome to the Future trekt 23.000 mensen – en mochten er drie festivaldagen komen dan loopt de druk op het gebied nog verder op. De Groot zag tijdens haar recente rondje dat de schade die vorig jaar juli aan het festivalterrein is toegebracht nog steeds niet helemaal door de natuur is ‘gerepareerd’.

Om een tweedaags of zelfs driedaags festival mogelijk te maken is heel veel nodig,’ aldus de Wormerveerse. ‘Pontons moeten worden aangelegd om de zware vrachtwagens met attributen op het festivalterrein te kunnen krijgen, dagenlang draaien er zware dieselgeneratoren om het festival van stroom te voorzien, er zijn grote tenten, keukens en bars nodig en een onnoemelijke hoeveelheid wegwerpservies en -glazen is nodig om de bezoekers aan hun droogje en – vooral – natje te helpen.’ In de tussentijd zijn de (broed)vogels verschrikt, zijn dieren uit het festivalgebied weggetrokken, zijn struiken en bomen ernstig beschadigd, is het gras veranderd in een modderpoel, is het bodemleven door de zware druk naar de knoppen geholpen en hebben mensen die in de wijde omgeving wonen ernstige geluidsoverlast.

Kan het bezoekers wat schelen?

Wandelend door het Twiske vroegen zij en een aantal partijgenoten zich af of het de festivalbezoekers iets zou uitmaken als het festival níet middenin Natura 2000 gehouden zou worden, maar op een industrieterrein of in een grote leegstaande fabriekshal. Dat zouden ze heel graag eens van de bezoekers willen horen. Ook wil de partij een enquête houden onder de omwonenden en bezoekers van het Twiske en hen vragen wat zij vinden van de camping en de festivals.

Alle foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Anna de Groot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen