Opinie: Een camping in Het Twiske? Of is dat een bedrieglijke omschrijving?

Foto: Google Street View

Waar moet de gemeenteraad van Oostzaan nu eigenlijk een besluit over nemen, morgenavond? Over een camping in Het Twiske of over een vakantieparkje in het natuur- annex recreatiegebied? De onderneemster achter de plannen wil in eerste instantie ook tenten toestaan om de kosten te drukken, maar geleidelijk overstappen op uitsluitend accommodaties die het hele jaar door te huur zijn. Waar hebben we het dan over?

Het was ooit gemakkelijk: op een camping kon je terecht met je eigen kampeermiddel, ook al stonden er ook wat huisjes voor de verhuur. Een terrein met uitsluitend huisjes noemde je een vakantiepark. Maar aan bouwen kleven kosten en restricties die tot een tussenvorm hebben geleid: vakantieverblijven die in theorie verplaatsbaar zijn, maar in de praktijk gewoon blijven staan waar ze staan. En om het helemaal sympathiek te maken noemen we die dan ecolodges om te suggereren dat ze geen impact op de omgeving hebben. Is dat een camping? Of is dat toch iets anders?

Natuurkampeerterreinen

We hadden al het fenomeen natuurkampeerterreinen op mooie plekken in het bos, in de duinen of bij zoet water. Ze zijn populair: de overnachtingscijfers op de 134 campings van Natuurkampeerterreinen stegen in 2018 met zeventien procent. Meer dan 58.000 mensen kochten de gids Het Groene Boekje en de benodigde Natuurkampeerkaart, een absoluut record. Natuurlijk speelde het mooie weer daarbij een rol, maar mensen zoeken de natuur ook vaker op om even te ontvluchten aan de drukte en de hectiek van alledag. aldus de organisatie.

Staatsbosbeheer heeft ook nog eens 22 natuurkampeerterreinen en dan zijn er nog de Karaktervolle Groene Campings. Maar daar is in de natuur van Het Twiske geen sprake van. Daar gaat het niet primair om het genieten in het groen, maar om een verdienmodel.

Horeca en activiteiten

Onderneemster Katja Kapteijn heeft rond Twiske Haven al een restaurant en een botenverhuur en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Groepen tot circa 150 personen kunnen bijvoorbeeld een arrangement boeken dat wordt afgesloten met een feestavond of zomerfeest – samenkomsten die niet bekend staan om hun rustige karakter. De naastgelegen camping zal dan ook waarschijnlijk geen mensen trekken die op zoek zijn naar natuurbeleving, want daarvan is er nu al te weinig sprake.

Toeristenbelasting

In het Noordhollands Dagblad nam Kapteijn gisteren nog voordat de gemeenteraad van Oostzaan zich heeft uitgelaten over de fundamentele koerswijziging van het recreatieschap Twiske – Waterland om overnachtingen in het gebied mogelijk te maken al een voorschot op financiële steun voor haar zakelijke plannen. De toeristenbelasting van drie euro per persoon per nacht zal voor mensen die met de eigen tent komen – zolang dat tenminste mogelijk is – een te hoge uitgave betekenen, zo liet ze weten. Kapteijn hoopt daarom op ‘een tegemoetkoming’ van de kant van de gemeente.

Nu is de financiering van plannen middels de toeristenbelasting geen onbekend gegeven, maar is het meestal de gemeente die aan de knoppen draait ten behoeve van zichzelf. Zo vraagt het college van Zandvoort de raad toestemming om de belasting met 20 procent te verhogen van 2,50 naar drie euro per persoon per nacht om vier miljoen euro subsidie bijeen te kunnen brengen voor de terugkeer van de Dutch Grand Prix naar het Noord-Hollandse duinencircuit. Dat geld is bestemd voor de ontwikkeling en uitvoering van een mobiliteits- en verkeersplan en voor side events rondom de Formule 1, die ‘een grotere spin-off creëren voor Zandvoorters, ondernemers en (sport)verenigingen zodat ook zij optimaal kunnen profiteren’ van het evenement.

Het is echter de vraag wat de inwoners van Oostzaan opschieten met een lagere toeristenbelasting voor de tentkampeerders van Twiske Haven. Een business plan dat uitgaat van een uitzonderingspositie wat betreft gemeentelijke heffingen maakt van tevoren al geen sterke indruk. Maar het laatste woord is aan de Oostzaanse raad. Kapteijn zegt er alle vertrouwen in te hebben dat haar campingplan doorgaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen