Vandaag besluit recreatieschap over camping in Het Twiske

Foto: Google Street View

De Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben bij wethouder Sanna Munnikendam aan de bel getrokken naar aanleiding van berichten dat het bestuur van het recreatieschap  een camping met permanente vakantiehuisjes en tenten wil aanleggen in natuur- en recreatiegebied Het Twiske. De fractievoorzitters Judit Raa en Paul Laport schrijven ‘zeer verontrust’ te zijn over deze ontwikkeling.

Zij zijn er niet alleen op tegen dat in een beschermd Natura 2000-gebied overnachtingen en alle bijkomende zaken worden toegestaan, maar zien ook hoe dit de weg kan vrijmaken voor overnachtingen tijdens meerdaagse, grootschalige festivals. ‘De dreigende verstoringen voor de vogels en tal van andere diersoorten in het gebied noodzaakt ons u met spoed aan te schrijven. Wij vinden dat recreatie niet ten koste mag gaan van natuur en landschap. We gaan ervan uit dat u onze zorgen deelt,’ aldus de brief van Raa en Laport.

Vandaag besluit

Zij roepen Munnikendam op om hierover op een zo kort mogelijke termijn in gesprek gaan met zowel het bestuur van Het Twiske als met de collega-wethouder van Oostzaan. Recreatieschap Twiske-Waterland vergadert vanmiddag van 15:30 tot 17:00 uur in het gemeentehuis van Wormerland in Wormer over de plannen voor de toekomstige camping rondom Twiske Haven. Rolt daar een ‘ja’ uit, dan moet de gemeenteraad van Oostzaan daar komende maandag nog haar goedkeuring aan hechten. De Stichting Hart voor het Twiske en Platform Twiske Geen Pretpark zijn uitgesproken tegenstanders van de campingplannen en komen hun bezwaren vanmiddag tijdens de openbare vergadering nog eens toelichten.

Het Twiske valt sinds 2013 onder de strenge Europese Natura 2000-richtlijn. Was er in het gebied eerst sprake van een kampeerveld met voor 25 tenten, daar wordt nu gesproken over vijftien ecolodges – vakantiehuisjes van vier bij tien meter – en safaritenten met wanden van tentdoek maar alle voorzieningen van een huisje en een veld voor campers. Momenteel mag niet in Het Twiske worden overnacht.

Reacties

Cookieinstellingen