Is illegale onderhuur sociale woningbouw hier ook schering en inslag?

Foto: Pixabay / J. Hertle

Bij Democratisch Zaanstad zijn de alarmbellen afgegaan na alarmerende cijfers over de illegale onderhuur van huizen in de sociale sector in Amsterdam. In de hoofdstad gaat het om één op de vijf huizen en fractievoorzitter Juliëtte Rot wil uitgezocht zien hoe dat beeld in Zaanstad is, waar de gemiddelde wachttijd om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is opgelopen zo’n tien jaar en voor een eengezinswoning zelfs gemiddeld 20 jaar.

Rot vraagt verder aan het college of de Zaanse woningcorporaties tegen problemen aanlopen bij het opsporen van woonfraude als gevolg van de nieuwe privacywetgeving. Hoeveel huurcontracten zijn in Zaanstad tussen 2014 en 2018 ontbonden wegens woonfraude en komt de bestrijding van illegale onderverhuur onder druk te staan wanneer gemeentelijke woonfraudehandhavers – heeft de gemeente die eigenlijk in dienst? – zich moeten gaan richten op Airbnb-vakantieverhuur, die voor meer zichtbare overlast zorgt dan illegale onderhuur?

Grootschalige fraude

Sinds het Parool in maart berichtte over grootschalige fraude door professionele bendes met sociale huurwoningen in Amsterdam doorzoeken de corporaties daar de eigen administraties op signalen van woonfraude. Rot vraagt zich af of in Zaanstad vergelijkbare zaken spelen en of daarover contacten zijn geweest met de plaatselijke woningcorporaties. De enige plek waarvan bekend is dat woonfraude er hoog op de agenda staat en actief bestreden gaat worden is flat de Brandaris in Zaandam. Resultaten van die recente aanpak zijn nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen