Gemeente pakt fraude en ondermijning in Brandaris aan

Foto: Google Street View

De gemeente gaat de flat Brandaris in de Zaandamse wijk Peldersveld schoonvegen. Met gerichte controles zullen misstanden als belasting-, uitkerings- en woonfraude worden opgespoord en beëindigd, maar ook zal ondersteuning worden aangeboden aan bewoners die dat nodig blijken te hebben.

De gemeente wil met het project Aanpak Brandaris de veiligheid en leefbaarheid in en om de flat vergroten. De flat is al jaren negatief in beeld door signalen van bewoners, woningcorporatie Rochdale, het onderwijs, de politie, diverse gemeentelijke afdelingen, het Jeugdteam en het Sociaal Wijkteam. In de flat met 382 sociale huurwoningen leeft bijna de helft van de bewoners van een uitkering, is de armoede groot en spelen veel zorg-gerelateerde problemen. Ook zijn er veel klachten over overlast door afval, herrie, diefstal en bedreiging en zijn er veel signalen die wijzen op fraude en ondermijning.

Samenwerkende instanties

De tegenaanval die binnenkort wordt ingezet is mogelijk geworden doordat Zaanstad zich heeft aangesloten bij de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI), een samenwerkingsverband van de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, de IND, politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten. Door het delen van informatie kan oneigenlijk gebruik van belastingen, premies, toeslagen en andere gemeentelijke voorzieningen worden opgespoord en kunnen overtredingen in de arbeidswetgeving worden tegengegaan. In andere gemeenten heeft deze aanpak al succes gehad, volgens de gemeente. Zaanstad begint er nu mee.

Weigeren mag, maar…

De komende maanden worden vier actiedagen gehouden. Flatbewoners kunnen dan bezoek krijgen van een LSI-onderzoeksteam. Deze teams bestaan steeds uit twee medewerkers van de deelnemende instanties. Op basis van data-analyses en een lijst met risico-indicatoren rondom uitkerings- en woonfraude wordt bepaald welke adressen bezocht worden en hoe de teams zijn samengesteld. Bewoners zijn daarover inmiddels geïnformeerd. Zij beslissen zelf of ze de medewerkers binnenlaten, maar niet meewerken kan gevolgen hebben als het stopzetten van een uitkering of van toeslagen.

Zachte kant

De verwachting is dat de onderzoeksteams ook flatbewoners zullen tegenkomen die gebaat zijn bij al dan niet specialistische zorg en ondersteuning. Het rechtzetten van een onrechtmatige situatie kan daarnaast eveneens financiële en zorgproblemen nog verergeren. Daarom is er ook een ‘zachte’ kant aan de interventie. Elk geval wordt individueel besproken met onder meer het Jeugdteam of het Sociaal Wijkteam.

‘Niet leuk’

Volgens burgemeester Jan Hamming ’is voor bewoners niet leuk dat hun flat op deze manier in de spotlights staat’, maar zijn het juist ook bewoners die de gemeente vragen om misstanden aan te pakken. ‘En voor die bewoners doen we het. Het gaat om de veiligheid en leefbaarheid in hún flat, in hún wijk. Daar werken we aan met het Actieplan Poelenburg Peldersveld en dat doen we ook met dit project. Door te handhaven en misstanden aan te pakken maar door tegelijkertijd oog te hebben voor de menselijke kant en zorg en ondersteuning te bieden waar nodig,’ zegt hij in een persbericht.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen