Partners gezocht om fraude en misbruik voorzieningen tegen te gaan

Foto: Pexels

De gemeente sluit zich aan bij twee organisaties om beter toegerust te zijn op de bestrijding van (uitkerings)fraude en misbruik van sociale voorzieningen.’Als we daar niets aan doen, komen de kwaliteit en betaalbaarheid van goede voorzieningen in gevaar,’ schrijft portefeuillehouder Jan Hamming aan de raad.

De gemeente wil daarom deel gaan uitmaken van het convenant Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) en het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). Het eerste is een netwerk dat belasting-, premie-, toeslagen- en uitkeringsfraude en overtredingen in de arbeidswetgeving tegengaat. In de LSI werken de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Immigratie en Naturalisatiedienst, het Openbaar Ministerie, de politie en gemeenten samen.

Het IKZ ‘verrijkt’ (zorg)fraudesignalen deelt die met de aangesloten partners, te weten de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Centrum Indicatiestelling Zorg, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het Openbaar Ministerie, de Nationale Zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Als aangesloten gemeente kan Zaanstad in de LSI zaken inbrengen, waarna het Regionaal Platform Fraudebestrijding beoordeelt of ze de zaak oppakken. Zo ja, dan kan informatie uitgewisseld worden en is er capaciteit beschikbaar om de zaak aan te pakken.

Effectiever optreden

Via het IKZ kan Zaanstad meer informatie krijgen dan ze zelf heeft, waardoor er effectiever opgetreden kan worden. Een gemeente geeft een signaal af over iets wat niet klopt en het IKZ vult deze informatie aan het die van andere partijen over hetzelfde geval. Daarna zorgt het IKZ dat de meest logische partij ermee aan de slag gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen