Veel Zaankanters verkopen huis en verkassen naar elders

Foto: Singlemom.com.au

Een op de tien Amsterdamse woningverkopers verhuist naar Zaanstad of Haarlem, waar ze met de overwaarde van hun eigen huis nog een stap in hun wooncarrière kunnen maken. De beide gemeenten zijn de populairste uitwijkmogelijkheden voor mensen die de hoofdstad ontvluchten.

Dat blijkt uit de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Kuijs Reinder Kakes en Dynamis. In Zaanstad en Haarlem zijn de effecten hiervan duidelijk merkbaar door de fors toegenomen woningprijzen. Inwoners van beide gemeenten kiezen er vervolgens eveneens voor om te profiteren van de prijsstijgingen door hun huis te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere gemeente ‘verderop’. In vier jaar tijd is het aandeel vertrekkende verkopers in Haarlem toegenomen van 38 naar 58 procent en in Zaanstad van 20 naar 37 procent.

Volksverhuizing

Vorig jaar besloten maar liefst twee op de drie Amsterdamse verkopers in een andere gemeente te gaan wonen, waar dat drie jaar eerder nog minder dan de helft was. Zaanstad blijft achter waar het het aanbod van nieuwbouwwoningen betreft: binnen de provincie hebben meerdere gemeenten een veel groter aanbod. Zo bestaat in Hoorn meer dan de helft van het aantal te koop aangeboden huizen uit nieuwe woningen.

De lijst van tien duurste Nederlandse woongemeenten bevat uitsluitend Noord-Hollandse gemeenten. Koploper is Amsterdam, waar kopers gemiddeld 5800 euro betalen voor een vierkante meter woonruimte. Wanneer een uitsplitsing wordt gemaakt naar gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, bevat de landelijke top tien vier Noord-Hollandse gemeenten.

Op 1 april stonden in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan circa 460 woningen te koop, een
toename van bijna een kwart ten opzichte van een jaar geleden. Desalniettemin is dat minder dan de helft van het aantal beschikbare woningen op het dieptepunt van de markt in 2008. Binnen het aanbod bestaat bovendien ook een zekere mismatch met de vraag. Zo betreft meer dan een kwart van het aanbod vrijstaande woningen, terwijl de vraag naar dit type huis beduidend lager is.

Oostzaan het duurst

Sinds 2017 is de stijging van de huizenprijzen in een stroomversnelling gekomen: in twee jaar tijd is de gemiddelde prijs per vierkante meter met maar liefst 750 euro toegenomen. Daardoor is het prijsniveau in de regio voor het eerst boven de 3000 euro per vierkante meter uitgekomen. In zowel Zaanstad als Wormerland besteden kopers gemiddeld 3000 per vierkante meter woonruimte; in Oostzaan zelfs 3575 euro.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen