Nog steeds ‘koopjes’ op de markt, maar veel minder huizen om uit te kiezen

Foto: singlemom.com.au

In grote en ook steeds meer middelgrote steden wordt het lastiger een woning te kopen, ook in Zaanstad. Hier komt dat met name door het inzakken van het aanbod.

Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat door de sterk stijgende huizenprijzen kopers al enkele kwartalen gedwongen worden om een hogere hypotheek af te sluiten. In Zaanstad schieten de prijzen nog niet de lucht in, en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er voor mensen die een ‘opknapper’ zoeken nog volop kansen liggen. ‘Instapklaar’ met een nieuwe fundering en ‘helemaal naar ons zin’ is een ander verhaal.

Klik hier voor een uitleg van de vraagprijs mediaan.

Volgens De Hypotheker dreigt niet alleen de starter maar ook de doorstromer inmiddels in problemen te komen op de huizenmarkt: het landelijk gemiddelde hypotheekbedrag van 277.016 euro voor doorstromers ligt al boven de nieuwe grens van 265.000 euro voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), ondanks een verhoging van deze grens ten opzichte van vorig jaar.

Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van 331.331 euro, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Van de grote steden heeft Rotterdam een relatief laag gemiddeld hypotheekbedrag van 238.630 euro.

Voor starters steeg het hypotheekbedrag landelijk met gemiddeld 6,5 procent, tot 205.089 euro.

Alle statistieken hieboven komen van de website huizenzoeker.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen