Vrijstaande huizen in vierde kwartaal iets goedkoper dan in het derde

Foto: Pixabay

De ene woning is de andere niet. De gemiddelde huizenprijs stijgt nog steeds in de Zaanstreek, maar uit gegevens van de NVM blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs in het vierde kwartaal van vorig jaar hier zakte ten opzichte van het derde kwartaal voor hoekwoningen (-0,8 procent) en vrijstaande huizen (-8,1 procent).

De vierkantemeterprijs voor tussenwoningen en appartementen ging wel verder omhoog, met respectievelijk 3,2 en 6,8 procent. Behalve vrijstaande woningen werden alle types duurder, maar de prijs van de laatste categorie woningen zakte met 0,3 procent tot een gemiddelde van 455.000 euro.

Er werden in het laatste kwartaal van vorig jaar 455 huizen verkocht, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars, tegen 414 in het derde kwartaal en 446 een jaar eerder. Met name tusenwoningen en appartementen wisselden van eigenaar.

De verkooptijd blijft een surrealistisch: van gemiddeld 29 dagen voor een tussenwoning tot 43 dagen voor een vrijstaand huis. In vergelijking met een jaar eerder stegen de huizenprijzen in onze regio bijzonder fors, met gemiddeld 14,6 procent. Maar die lagen dan ook lange tijd beduidend lager dan elders in de metropoolregio Amsterdam, met name door de funderingsproblematiek en de relatief magere kwaliteit van veel oudere Zaanse woningen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen