Weer deadline in zicht en nog steeds bewoning Durghorst

Foto: Google Street View

Er is ‘kennelijk onderschat’ hoe lastig het is voor jongeren om aan huisvesting te komen. In een brief van het college aan de raad over de moeizame ‘ontruiming’ van de Durghorst aan de Eikelaan in Krommenie blijkt overduidelijk wat de achilleshiel is van vaak als noodoplossing voor de woningnood aangehaalde tijdelijke huurcontracten: er komt onverbiddelijk een einde aan.

In de Durghorst bood en biedt Leviaan begeleiding aan jongeren aan via Kamers met Kansen en kregen anderen tijdelijke huisvesting aangeboden van Parteon. De beperkte duur stond duidelijk in alle huurcontracten, maar als er aan het einde van de rit niets te vinden is geweest dan zijn er maar twee opties: verlengen of dakloos. De gemeente koos vorig jaar voor een verlenging van de contracten van zittende bewoners, maar die loopt binnenkort af. En er wonen nog steeds mensen in de Durghorst.

Geen verplichtingen

In september vorig jaar, toen de noodklok werd geluid door Democarisch Zaanstad ging het nog om zeventien mensen in het gedeelte dat ‘tijdelijke huisvesting’ genoemd is en 30 op Kamers met Kansen. Zij werden verwezen naar het Sociaal Wijkteam om een uitweg te vinden uit hun huisvestingsproblemen, maar een wijkteam heeft geen woonruimte te verdelen. Duidelijk is ook dat de verantwoordelijkheid voor hun toekomst geheel bij de tijdelijke Durghorst-bewoners is gelegd: ‘Nergens is contractueel vastgelegd dat Parteon, Leviaan of de gemeente verantwoordelijk is voor vervolghuisvesting,’ aldus het college.

Dat de bewoners vastliepen, zoals tal van leeftijdgenoten, is kennelijk toch nog als een verrassing gekomen. Na nader onderzoek bleek dat een deel van de bewoners van Kamers met Kansen ‘met zwaardere problematiek te maken heeft dan de oorspronkelijk beschreven doelgroep’, ofwel dat de zelfredzaamheid van deze inwoners onderschat is. Zij verwachtten te veel hulp van partijen die zich daartoe niet geroepen voelden. ‘Deze problematiek verklaart voor een deel de stagnatie in de doorstroom en heeft de eigen mogelijkheden in het zoeken naar vervolghuisvesting beperkt. De krapte in de huidige woningmarkt is eveneens een verklaring en klaarblijkelijk onderschat,’ zo schrijft het college nu aan de raad.

‘Moreel verantwoordelijk’

Ook bewoners die geen extra ondersteuning of woonbegeleiding (meer) nodig hebben slagen overigens lang niet altijd. Voor hen zijn ‘vervolgplekken’ geregeld die samen met de gemeente of in samenspraak met woningcorporaties gevonden zijn, zoals friendscontracten of tijdelijke herhuisvesting in leegstaande gemeentelijke panden. Een aantal gebruikers van Kamers met Kansen kreeg alternatieve huisvesting van Parteon aangeboden. Op 3 april jongstleden woonden er nog zes mensen via de ‘tijdelijke huisvesting’ en zestien vanuit Kamers met Kansen in het voormalige verzorgingshuis. Van die zestien hebben er twaalf concreet perspectief op een vervolg binnen korte termijn. ‘Contractueel gezien heeft de gemeente geen verplichtingen, maar ze voelt zich wel moreel verplicht om dit aan te sturen. Drie medewerkers van de gemeente hebben sinds enige tijd ter plekke verschillende momenten in de week zitting genomen in de Durghorst om in samenwerking met Leviaan het het Sociaal Wijkteam te onderzoeken wat hierin ondernomen kan worden.’

De verlenging van de openstelling van de Durghorst loopt tot half mei. Voor de vier resterende bewoners van Kamers met Kansen wordt onder meer bekeken of er alsnog een intensiever hulpaanbod noodzakelijk en gewenst is, al of niet met huisvesting. ‘Dat betekent dat er ook gekozen zal moeten worden voor oplossingen die niet als ideaal worden ervaren; bijvoorbeeld omdat het (opnieuw) een tijdelijke oplossing betreft, gebruik gemaakt moet worden van het eigen netwerk, buiten de regio gezocht moet worden, of inleveren op comfort,’ aldus de brief aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen