Alle bewoners van de Durghorst mogen zes maanden langer blijven

De Durghorst in Krommenie werd in 2015 geschikt gemaakt voor jongerenhuisvesting.
De Durghorst in Krommenie werd in 2015 geschikt gemaakt voor jongerenhuisvesting.
Foto: Google Street View

Geen enkele bewoner van de Durghorst in Krommenie zal op straat komen te staan omdat het tijdelijke huurcontract komende maand afloopt. Dat belooft wethouder Songül Mutluer (PvdA) na bezorgde vragen van Democratisch Zaanstad. De bewoners krijgen in elk geval zes maanden respijt.

Er wonen op dit moment zo’n 50 jongeren en jongvolwassenen in het gebouw. Ongeveer de helft doet dat via Kamers met Kansen, een project dat hen helpt om hun leven (weer) op de rit te krijgen. Alle bewoners dreigden in november hun huisvesting kwijt te raken, maar dat is van de baan.

Instroomtafel

Volgens Mutluer is het probleem met Kamers met Kansen momenteel dat er personen instromen die een te grote dan wel zware zorgvraag hebben. Voor deze groep is project nooit bedoeld geweest. Vanaf nu gaat een ‘instroomtafel’ bepalen wie in aanmerking komt voor wonen met begeleiding via KmK.

Daarnaast is er ook een uitstroomprobleem omdat de doorstroming naar een reguliere woning stokt. Er komt daarom ook een ‘uitstroomtafel’ die individuele gesprekken met de bewoners gaat voeren om te bepalen welke woningen passend zijn voor de persoon in kwestie.

Goede gesprekken

De wethouder had het gisteravond in het Zaanstad Beraad over ’goede gesprekken’ tussen Leviaan (verantwoordelijk voor de uitvoering van Kamers met Kansen), Parteon (eigenaar van de Durghorst) en de gemeente. Mutluer en haar collega Natasja Groothuismink (Rosa) brainstormen samen met de zorginstelling en de woningcorporatie over duurzame oplossingen voor de langere termijn.

Voor nu mogen de bewoners van de Durghorst daar een half jaar langer blijven op basis van antikraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen