Lekt er opnieuw water uit de vuilstort in Nauerna?

Foto: Google Street View

Waarom wordt de gemeenteraad niet op de hoogte gebracht als er opnieuw sprake lijkt te zijn van water dat uit de vuilstort van Afvalzorg in Nauerna is gestroomd? In een ‘politiek zeer gevoelig dossier’ verwacht Democratisch Zaanstad een actieve informatievoorziening, maar daarin schiet het college volgens fractievoorzitter Juliëtte Rot duidelijk tekort.

Zij vroeg naar aanleiding van berichten over nieuwe lekken per e-mail om een nadere uitleg aan van wethouder Hans Krieger, maar die liet weten dat ‘indien Democratisch Zaanstad echte antwoorden wenst op haar vragen, deze in het kader van artikel 51 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Zaanstad ingediend moeten worden,’ zo schrijft ze in nu ingediende officiële schriftelijke vragen. ‘Wij verwachten van het college een zeer spoedig antwoord, gezien de tijd die verloren is gegaan door deze bureaucratische en procesmatige behandeling van vragen omtrent een politiek zeer gevoelig dossier.’

Veiligheidsnormen

Het Noordhollands Dagblad meldde op 3 april dat ‘Zaanstad strakker gaat formuleren aan welke veiligheidsnormen Park Nauerna moet voldoen.’ Dat leidt bij DZ tot de conclusie dat er momenteel klaarblijkelijk ruimte voor interpretatie is ten aanzien van de normen. Dat had Rot liever niet uit de pers willen vernemen, maar van de wethouder. Meer in het algemeen is de vraag nu dan ook welke criteria worden gehanteerd voor het doorsturen van informatie naar de raad bij dergelijke politiek gevoelige dossiers.

Onderzoek

Afgelopen zomer betaalde Zaanstad mee aan een onderzoek naar eventuele vervuiling van grondwater als gevolg van de stortplaats, op verzoek van de Belangengroep Nauerna. Er werden meerdere peilbuizen op erven van bewoners geplaatst om te kunnen controleren of het diepe grondwater vervuild raakt. Dat bleek niet het geval te zijn. In april 2017 is door instabiliteit van de stortplaats echter een zinkgat ontstaan waardoor de naastgelegen dijk verzakte en verschoof. Dat had ‘geel troebel water en massale vissterfte in de Braak in de Zuiderpolder tot gevolg,’ zo bleek uit de antwoorden op eerdere vragen van DZ. ‘Er zitten grote kwelplekken in de Zuiderpolder. De kwel komt uit het Noordzeekanaal, onder de stortplaats en de dijk naar de Zuiderpolder. Als er eventuele lekkage vanuit de stortplaats is, moet het daar als eerste te meten zijn,’ stelde het college toen. Of daar nú ook gemeten wordt is echter de vraag.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen