Zorgen over bomen bij aanpak Weverstraat Krommenie

Foto: Google Street View

De Weverstraat in Krommenie blijft ook na de herinrichting een weg waar 50 kilometer per uur mag worden gereden. De Fiestersbond betreurt dat besluit, vooral nu steeds meer gemeenten ervoor kiezen om bij het ontbreken van vrijliggende fietspaden binnen de bebouwde kom voor een maximum van 30 te kiezen. Bewoners zijn bezorgd over de bomen.

In de Weverstraat komen twee zebra’s met een steunpunt in het midden van de weg, waar voetgangers kunnen kijken of ook de tweede helft van de oversteek veilig is. Volgens de belangenclub zijn automobilisten echter geneigd om in die situatie door te rijden als de voetganger zich nog op de andere weghelft bevindt. Een ononderbroken zebrapad wordt daarom als veiliger beschouwd: zodra zich daar iemand op heeft gewaagd moet alle wegverkeer stilstaan. Voor fietsers is een steunpunt bovendien bewezen gevaarlijk, argumenteerde de bond. Soms schatten automobilisten de afstand verkeerd in en als ze dan nog nét voor een fietser door de versmalling rijden, snijden ze die af en rijden hem of haar klem. Het gebeurt ook dat een auto de verkeerde kant van het steunpunt neemt, wat gevaarlijk is voor tegemoetkomende fietsers.

Bomen

Bewoners vragen zich intussen af hoe de karakteristieke kastanjebomen in de lommerrijke straat de herinrichting zullen doorstaan. ‘Het zou toch zonde zijn als deze boom straks omgezaagd wordt omdat de straat opnieuw bestraat wordt. Dit gebeurt tegenwoordig op zo’n drastische wijze dat al het groen eraan bezwijkt,’ schrijft een bewoner op de Facebookpagina Zaans Groen – Houd en Maak Zaanstad Groen bij een foto van de weer in het blad komende boom bij zijn woning. ‘Groen moet wijken voor parkeerplaatsen en snel doorgaand verkeer met voor de vorm een enkel verkeersremmend plateau. Laat alsjeblieft de nog gezonde bomen staan. Bescherm ze en maak afspraken over beschadiging met de uitvoerder van de werkzaamheden!’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen