Verscherpte controles op loslopende honden in natuurgebieden

Foto: Pixabay

Vogels, vogelnesten, konijnen, hazen, reeën, dassen en ander wild moeten in natuurgebieden beter beschermd worden tegen loslopende honden. Vogels verlaten hun nest waardoor legsels koud worden en eieren niet uitkomen. Reeën sterven door de stress van het opjagen of rennen zich in paniek dood tegen een hek. Er komt een voorlichtingscampagne om duidelijk te maken wat honden kunnen aanrichten.

De provincie en een serie partners gaan niet alleen proberen om de bewustwording van hondenuitlaters te vergroten, maar ook strenger handhaven. Helemaal in deze periode van het jaar lopen jonge wilde dieren het gevaar om te worden gegrepen. Baasjes die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen. Die verschillen per natuurgebied, omdat niet overal dezelfde regels en voorschriften gelden. Op borden langs de toegangswegen en op de website van het desbetreffende gebied zijn ze altijd wel te vinden.

Het Twiske

In Het Twiske bijvoorbeeld zijn de viervoeters welkom, maar geldt ook een aantal huisregels. Het dier moet in principe aangelijnd zijn, maar er zijn een aantal plekken aangewezen waar de hond van de riem af mag. Ook zijn er plekken waar ze helemaal niet zijn toegestaan. De eigenaren worden bovendien in het natuur- en recreatiegebied geacht om de uitwerpselen om te ruimen daar waar anderen daar hinder van kunnen ondervinden, zoals op parkeerterreinen, op en bij de dagcampings, de sport- en spelweiden en bij de zwemplekken.

Het donkerblauwe blokje is de zwemplek voor honden; in het rood gearceerde gebied mogen ze niet komen en in het groen gearceerde gebied mogen ze loslopen. Overal elders geldt een aanlijngebod.

De poepopruimregel geldt ook in alle hooi- en weilanden en op de natuurterreinen waar vee graast. In de ontlasting van honden kan namelijk een parasiet voorkomen die besmettelijk is voor koeien en die er de oorzaak van is dat ze hun ongeboren kalfje verliezen. Mensen die in Het Twiske met meer dan drie honden tegelijk willen wandelen moeten daarvoor een vergunning aanvragen bij het recreatieschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen