Oproep: geef onterechte bezoekverboden gevangenis door

Foto: Google Street View

Sinds de veiligheidsmaatregelen in de gevangenis in Westzaan zijn aangescherpt om het binnensmokkelen van verboden waren als drugs en smartphones tegen te gaan, gaat er kennelijk volgens de getineerden en hun raadslieden het een en ander mis met de honden die bezoekers controleren op het bezit van verdovende middelen.

In een tweet roept een advocaat vandaag op om bij haar gevallen van het onterecht aanslaan van een drugshond te melden, zodat een poging kan worden ondernomen om het beleid te veranderen. De veiligheidsmaatregelen werden verzwaard nadat via De Telegraaf beelden naar buiten kwamen van een drugsfeestje van gevangenen in de Penitentiaire Inrichting in Zaanstad.

Uit berichten op sociale media blijkt vaker onvrede over het beleid in Westzaan. Nadat daar de voicemaildienst MyTelio app en het bijbehorende 0900-servicenummer werden ingevoerd zodat advocaten niet langer persoonlijk contact konden leggen met cliënten en voor de nieuwe werkwijze bovendien moesten gaan betalen, spanden de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten een kort geding aan tegen de Staat. De rechter stelde de Dienst Justitiële Inrichtingen echter in het gelijk.

Met de MyTelio App kunnen advocaten terugbelverzoeken doen bij hun vastzittende cliënten en in Zaanstad wordt de voicemaildienst ook gebruikt door advocaten om een bezoekafspraak te maken. De rechter kwalificeerde die dienst als een technologische vooruitgang en niet in strijd met het beginsel van vrij verkeer tussen raadsman en cliënt, mits er voldoende waarborgen in acht worden genomen. Daar beloofde de dienst aan te gaan werken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen