Wapens, drugs, medicijnen en telefoons in Westzaanse cellen

Foto: Google Street View

In het gevangeniscomplex in Westzaan zijn bij inspecties naar aanleiding van de naar buiten gekomen beelden van een drugsfeestje binnen de muren 125 naar binnen gesmokkelde middelen of voorwerpen aangetroffen. Dat melden EenVandaag en de Telegraaf.

Er werden 40 keer hasj of wiet en twee keer harddrugs gevonden in een cel en 38 keer naar binnen gesmokkelde medicatie. Dat laatste is een probleem omdat er door gedetineerden in gehandeld wordt. Verder ging het om steekwapens (twee keer), een slagwapen, scheermessen (vier maal), een smartphone of andere telefoon (elf stuks) en geld of een ander waardeartikel dat er niet hoorde te zijn (acht keer).

Dit alles kwam aan het licht tijdens twaalf zoekacties tussen 15 oktober en 9 november. Daarbij werden ook honden gebruikt. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming noemt het ’niet acceptabel’ dat deze zaken in de cellen aanwezig waren, zeker omdat de helft van de gedetineerden problemen heeft met alcohol en/of drugs.

‘Overzicht terug’

De gedetineerden zijn gestraft. Volgens directeur Obe Veldman is nu ‘het overzicht terug’. In sommige gevallen doet de politie nog nader onderzoek, omdat er wordt vermoed dat er sprake is van structureel crimineel handelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen