Vrijdag begint verwijderen bomen en begroeiing Noordeinde

Uitzicht vanaf de De Ruijterkade.
Uitzicht vanaf de De Ruijterkade.
Foto: Google Street View

Een Alkmaars bedrijf begint komende vrijdag met het verwijderen van alle begroeiing op het terrein aan het Noordeinde in Wormerveer waar projectontwikkelaar BPD maximaal 100 woningen wil bouwen. Omwonenden vragen zich af of de bezwaren van cacaoverwerker Cargill in Wormer tegen de bouwplannen geen roet in het eten zullen gooien, waarna alle groen achteraf voor niets weggehaald blijkt te zijn.

Langs de Zaan en de westkant van het Noordeinde moeten huizen en de nieuwbouw voor basisschool de Toermalijn komen, maar Cargill ziet dat als een bedreiging voor de eigen bedrijfsactiviteiten. Die veroorzaken nu al herrie en stank en een uitbreiding zal er na de komst van de schoolkinderen en nieuwe bewoners al helemaal niet meer inzitten, zo vreest het bedrijf, hoewel de vergunning dat wel toestaat. Cargill verwerkt cacaomassa tot cacaoboter, -poeder en -koek.

Verouderde gegevens

Volgens het voormalige Gerkens Cacao heeft de gemeente Zaanstad een cruciale fout gemaakt door bij haar berekeningen van de waarden van geur en geluid in de geplande nieuwbouwwijk uit te gaan van gegevens uit 2007, die ver afstaan van de huidige praktijk. De berekeningen die de wettelijke basis voor het nieuwe bestemmingsplan moeten onderbouwen berusten daardoor op drijfzand. Mocht dat inderdaad zo blijken te zijn, dan moet de hele procedure wellicht nog eens over worden gedaan.

Het groen kan daarom best nog even blijven staan, menen omwonenden: het is een mooie onderbreking van hun uitzicht op Cargill. Het terrein voor de school is al eerder bouwrijp gemaakt.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen