Breder front tegen aanleg verbinding A8-A9

Foto: Provincie Noord-Holland

Een brede groep deels Zaanse organisaties komt in het geweer tegen de voorgestelde verbindingsweg tussen de A8 en de A9 door het Noord-Hollandse polderlandschap. De provincie heeft in hun ogen een stoffig plan opgediept dat een door haarzelf opgesteld veel recenter stuk, de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie met voeten treedt.

Vorig jaar al deden vijf samenwerkende natuur- en milieuorganisaties een beroep op Gedeputeerde Staten om de waardevolle groene long tussen de verstedelijkte zones Zaanstad – Amsterdam en Haarlem – Alkmaar in stand te houden. Een groep van zeven hield een pleidooi voor de variant door Krommenie. De provincie zet echter het plan door om Unesco er door middel van een landschapsplan van te overtuigen dat de door haar gekozen oplossing Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam geen geweld hoeft aan te doen. En dat heeft nu tot een nieuwe alliantie van tegenstanders geleid.

‘Vernietigend’

Volgens Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland, is de voorkeur van Gedeputeerde State voor de Golfbaanvariant ‘vernietigend’ voor het landschap. ‘We vinden het ontoelaatbaar dat Gedeputeerde Staten een oud, naoorlogs verkeersplan wil doordrukken, terwijl de samenleving en de huidige vraagstukken totaal veranderd zijn. Bovendien sluit GS met haar voorkeur voor de Golfbaanvariant kwalitatief betere oplossingen uit,’ zei hij op Radio Beverwijk. Ook zijn belangrijke gerechtelijke uitspraken over de Programmatische Aanpak Stikstof en het niet halen van de klimaatdoelstellingen niet in de besluitvorming meegewogen.

Voorzitter Evert Vermeer van de Stichting OerIJ wijst Gedeputeerde Staten op de eigen Leidraad Landschap en Cultuurhistorie uit 2018. Daarin staat dat de open ruimte van het OerIJ-gebied bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoveel mogelijk gerespecteerd moet worden, wat moeilijk te rijmen valt met een verbindingsweg die er dwars doorheen gaat.

https://twitter.com/DerksenHans/status/1101964609412567042

Het nu ontstane front roept de provincie op om te komen tot een integrale gebiedsoplossing, die het open landschap met al zijn kwaliteiten respecteert en tegelijkertijd de verkeers- en leefbaarheidsproblematiek oplost.

De partijen die samen optrekken tegen de komst van de verbindingsweg A8-A9 zijn: Landschap Noord-Holland, Buurtcomité Busch en Dam, de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, Stichting OerIJ, de Werkgroep Coenbrug – A8, het Platform Houd Broekpolder Leefbaar, de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland, Open Polders Assendelft, Natuurmonumenten, de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, LTO Noord en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen