Vraagtekens Rosa bij Ombudsman als bemiddelaar

Foto: Pixabay

Rosa heeft twijfels over de wenselijkheid van het inzetten van de gemeentelijke Ombudsman als mediator in slepende conflicten. De partij vraagt zich af hoe dat zich verhoudt met de onafhankelijke positie die deze functionaris inneemt.

Rosa-raadslid Hans Kuyper komt met schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van de doorbraak die de Ombudsman als mediator wist te bereiken in de jarenlange juridische strijd over wonen in twee bedrijfspanden aan de Aris van Broekweg in Zaandam. Eerder speelde hij ook al een doorslaggevende rol in de kwestie rond de schadevergoeding voor een Wormerveers echtpaar dat door rechtzaken rond de eerste plannen voor de nieuwbouw van basisschool de Toermalijn financieel zwaar gedupeerd werd. Rosa wil graag weten of er nog meer bemiddelingen zijn geweest.

Tegenstelling

Ondanks de behaalde successen verbaast het Rosa dat de Ombudsman op deze wijze wordt ingeschakeld, ook al omdat het instituut op de eigen website zegt ’geen belangenbehartiger of mediator’ te zijn. Deze ‘opmerkelijke tegenstelling’ wil de partij graag uitgelegd zien, zowel door het college als door de Ombudsman zelf. Kuyper wil ook weten waarom tot deze werkwijze besloten is, of daar vooraf discussie over is geweest en of er voorwaarden of voorbehouden aan verbonden waren.

Gepaste afstand

De Ombudsman heeft tot taak het handelen van de gemeente te controleren zonder daar zelf deel van uit te maken. ‘Het aanschuiven bij onderhandelingen (of deze zelfs leiden) doet ons inziens afbreuk aan de gepaste afstand die de Ombudsman bij het uitvoeren van zijn kerntaak zou dienen te bewaren,’ schrijft Rosa. Een optreden als mediator kan volgens de partij de onafhankelijke positie van het instituut ten opzichte van de gemeentelijke organisatie schaden.

De collegepartij is dan ook benieuwd of deze manier van conflictoplossing in de toekomst vaker zal worden gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen