Aantal vacatures in het onderwijs blijft verder oplopen

Foto: PxHere

Uitkeringsinstantie en werkbemiddelaar UVW kwam vandaag met slecht nieuws voor het Zaanse onderwijs: het aantal vacatures blijft maar oplopen. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar waren er 35.000 banen te vergeven, evenveel als in heel 2017. In totaal werken er 333.700 mensen met een voltijdsbaan in het onderwijs.

Het aantal vacatures in het onderwijs groeit al jaren. Dat komt doordat er relatief veel 55-plussers werken, die op een gegeven moment met pensioen gaan. Op middelbare scholen is het volgens het UWV vooral moeilijk om docenten talen en exacte vakken, zoals wiskunde en scheikunde, voor de klas te krijgen. Op basisscholen noopt het tekort aan onderwijzend personeel scholen al tot tijdelijke draconische maatregelen als een vierdaagse lesweek. In Zaanstad leidt dat nu tot de eerste protesten.

Elders werven

Scholen proberen de tekorten vooral op te lossen door jongeren en mensen uit het bedrijfsleven te interesseren voor het onderwijs. Ook proberen ze leraren uit andere regio’s te werven. ‘Niet alleen het aantrekken van personeel is belangrijk, maar het vasthouden ook. Dit kan door een aantrekkelijke werkgever te zijn, met aandacht voor bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, sfeer, werkdruk, roosters en duurzame inzetbaarheid,’ aldus het UWV.

Amsterdam nam het voortouw met extra lokkertjes door leerkrachten van buiten te interesseren voor een verhuizing met een goedkope woning. In Zaanstad kunnen ondere andere leraren voorrang krijgen bij woonruimte in Poelenburg of Peldersveld. Op termijn gaat dit er echter mede aan bijdragen dat het lerarentekort, dat nu nog vooral een randstedelijk probleem is, zich als een olievlek over het hele land gaat uitbreiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen