Zaanse Schans op ramkoers met stichting en gemeente

Foto: Twitter / Simone Zanola

De beide ondernemersverenigingen en de bewoners van de Zaanse Schans zijn nog steeds fel gekant tegen de ontwikkelstrategie voor hun historische wijkje, hoewel de gemeente en de Stichting Zaanse Schans die inmiddels ondertekend hebben. Dat laatste meldde wethouder Sanna Munnikendam in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Maar OV 1509 heeft die tekst helemaal niet gekregen en de verenigde Op-de-Schans-partijen verwijten het stichtingsbestuur nu laakbaar handelen en onbehoorlijk bestuur.

Ondernemers en bewoners voelen zich buitenspel gezet door de stichting, die blijft vasthouden aan de eigen koers: het vertellen van het verhaal uit 1850 waarbij het hoofddoel is om bezoekers langer vast te houden door hen te verleiden een molen of museum te bezoeken en, in de woorden van de bewoners en ondernemers in een brief aan de stichting, het college en de gemeenteraad,de mogelijke verplichte koppelverkoop van een dure toegangscard, waarbij het niet meer mogelijk is voor bezoekers te besluiten om maar één molen of één museum te bezoeken’. En dat terwijl het volgens de ondertekenaars bekend is dat maar een klein deel van de toeristen op zoek is naar verdieping en meer kennis van de Zaanstreek rond 1850.

Wereldvreemd

Het is dan ook volkomen wereldvreemd dat in een moderne individualistische samenleving een stichting of overheid voorschrijft wat een bezoeker moet gaan zien. De zogenoemde maakbare samenleving was in de jaren tachtig wellicht het idee fixe, maar kan anno 2019 niet meer aan de orde zijn, omdat mensen beschikken over allerlei informatiekanalen en zelf willen bepalen wat ze willen zien, waar ze hun informatie vandaan willen halen en hoe lang ze ergens willen verblijven,’ aldus de brief op poten. Bovendien kan het in hun ogen niet zo zijn dat de stichting en de gemeente eenzijdig bepalen hoe de toekomst van de Zaanse Schans eruit dient te zien, zonder draagvlak bij alle direct betrokkenen.

Geen medewerking; geen korting

Wij delen u hierbij dan ook alvast mede dat wij helaas vooralsnog geen enkel bij ons bekend verdienmodel kunnen steunen, dus ook geen verplichte toegangscard voor bezoekers voor musea en molens.’ De ondernemers passen er bovendien voor om mee te werken zo’n een verplichte card in de vorm van korting op het assortiment. Ook betreuren ze dat er nog steeds sprake is van een streng brancheringbeleid op de Schans: ‘Wij hebben in eerdere reacties al aangegeven onze autonomie wat de branchering betreft nimmer over zullen hevelen naar de stichting. Het verbaast ons dan ook dat dit in de ontwikkelstrategie blijft staan, als was dit een reële optie vanuit de ondernemers.’

Duurzaamheid

Over de duurzaamheidsambities die de stichting en de gemeente hebben afgesproken zijn de ondertekenaars eveneens helder: alle panden van duurzame energie voorzien is een mooi streven voor de huurpanden die in het bezit zijn van de stichting, maar de ondernemers die eigenaar van hun zaak zijn gaan daar zelf over. En als uitsmijter: zij begrijpen dat noodzakelijke investeringen op de Zaanse Schans verdeeld moeten worden over alle partijen die daar later hun voordeel mee doen, maar zijn niet van zins geld te steken in plannen waar ze niet achter staan.

Het zou van voortschrijdend inzicht bij de gemeente en de stichting getuigen terug te komen op eerdere besluiten en niet als een olifant door de porseleinkast te blijven lopen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, een mooie toekomst voor de Zaanse Schans,’ aldus de ondernemers van OV 1509 en OV Zaanse Schans en de bewoners.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen