Politiek via Facebook: de VVD vindt het een rare zaak

Foto: Twitter / Maaike

Waarom reageert een wethouder op haar persoonlijke Facebookpagina op een brief aan het college? De VVD vindt het maar een rare gang van zaken en dan ook nog over een onderwerp dat toch geen klein bier is: de toekomst van de Zaanse Schans.

De ondernemersvereingingen OV1509, OV Zaanse Schans en de bewoners van de toeristische attractie lieten het college afgelopen week weten zich niet te kunnen vinden in de toekomstvisie van de gemeente en de Stichting Zaanse Schans en tekenden een convenant om het gezamenlijke verzet nog eens te benadrukken. Op Facebook reageerde wethouder Sanna Munnikendam met een lang verhaal, waarin keer op keer het belang van goed overleg wordt benadrukt. Dat was er al en dat gaat ook nog door, volgens de wethouder, die niet erg geschrokken lijkt van de oppositie: ze spreekt van ‘een aantal betrokkenen’ die ‘de huidige strategie niet ondersteunen’.

Draagvlak

Er is de afgelopen tijd na eerdere signalen dat bewoners en ondernemers de hakken in het zand zetten gewerkt aan draagvlak voor de gemeentelijke Ontwikkelstrategie 2030, aldus de wethouder, en er is geprobeerd om de ondernemers en bewoners tegemoet te komen in hun wensen. ‘Dat stuk is echter op dit moment nog niet met alle partijen besproken.’ Dat is sussende taal tegenover een convenant waarin gesteld wordt dat die hele strategie de prullenbak in kan.

De VVD schrijft nu het ‘heel belangrijk’ te vinden dat er een goed verdienmodel komt voor de Schans, waarbij alle betrokkenen op de Schans, de bezoekers en de inwoners van Zaanstad baat hebben. Dat verdienmodel moet investeringsruimte bieden voor de spreiding van toerisme en evenementen over de stad, zoals ook is verwoord in het coalitieakkoord. Gezien de weerstand die nu wordt geboden vanuit het bastion de Zaanse Schans zelf had de fractie graag een officiële mededeling van de wethouder gezien in plaats van een Facebook-bericht. Wordt de raad later nog officieel geïnformeerd over de ontstane situatie?

En die drie miljoen?

De VVD vindt het eveneens merkwaardig dat Munnikendam schrijft dat de gemeente ‘geen enkele ambitie’ heeft om te groeien naar drie miljoen bezoekers per jaar, terwijl in het coalitieakkoord staat: ‘De Zaanse Schans trekt jaarlijks 2,2 miljoen bezoekers en groeit naar drie miljoen bezoekers.’ ‘Dat is toch iets anders dan ‘geen enkele ambitie hebben,’ schrijft raadslid Tjeerd Rienstra in vragen aan het college. Hoe is dit te verklaren? En waarom staat nu op Facebook dat er ‘op geen enkele manier met een hek om de Zaanse Schans’ gewerkt zal worden, terwijl het onderzoek naar de wenselijkheid daarvan nog niet is afgerond?

Rienstra heeft bovendien vragen over de door de ondertekenaars van het convenant betwiste huidige aantallen bezoekers aan de Schans, waarop de bouw van een parkeergarage gebaseerd is. Wat heeft het college gedaan om hier meer duidelijkheid in te scheppen? Daarnaast wil de VVD weten waarom er camera’s zijn opgehangen op de Schans en onder wiens verantwoordelijkheid, of de Stichting Zaanse Schans buiten haar boekje gaat door zich te bemoeien met zaken die haar niet aangaan en welke invloed het uitblijven van ‘een verdienmodel waar iedereen zich in kan vinden’ heeft op de gemeentebegroting 2019-2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen