Ondernemers en bewoners Zaanse Schans zetten hakken in het zand

Foto: Twitter / LovelySoul

De bewoners en ondernemers van de Zaanse Schans hebben zich verenigd in een convenant tegen de verdere groei van het toerisme die de gemeente voor ogen staat. Drie miljoen bezoekers per jaar is hen een gruwel: de Schans is tenslotte een ‘gewone’ wijk waar gewoond en gewerkt moet kunnen worden.

Het Bewoners Belang, de Ondernemers Vereniging OV1509 en Ondernemers Vereniging Zaanse Schans trekken eensgezind ten strijde tegen de visie van het college en de Stichting Zaanse Schans, die volgens hen slechts in euro’s denken en de leefbaarheid uit het oog verliezen. De Zaanse Schans is ‘een waardevolle samenstelling van Zaanse houtbouw en een belangrijke drager van het culturele erfgoed, maar geen openluchtmuseum,’ aldus het convenant.

Bijzondere gewone wijk

De wijk moet gezien worden als een wijk waar bewoners en ondernemers dezelfde rechten en plichten hebben als die in de overige wijken en de overheid en alle andere betrokkenen dienen te waken over de leefbaarheid, veiligheid, openbare orde en vrije toegankelijkheid. Zaken die op de Schans in toenemende mate onder druk staan. Het wooncomfort loopt er achter en door de toename van het aantal toeristen gaat de kwaliteit van wonen en werken achteruit. De Ontwikkelingsstrategie 2030 en het verdienmodel die de gemeente en de stichting voor ogen staan vormen in de ogen van de bewoners en de ondernemers de genadeklap.

Stabilisatie bezoekersaantallen

Het convenant streeft naar een verbetering van het woon- en werkklimaat op de Zaanse Schans en van de kwaliteit en uitstraling van de wijk, een stabilisatie van het aantal bezoekers, het behoud van de openbare toegankelijkheid en keuzevrijheid voor bezoekers van de musea en de molens. De Ontwikkelstrategie moet de prullenbak in en het daaraan gekoppelde onderzoek naar een verdienmodel moet worden stopgezet. Daarna moet er met de betrokken op de Schans worden overlegd, want daar is volgens de ondertekenaars tot nu toe bijster weinig van terechtgekomen.

Fietsen en parkeren

Er wordt ook gestreefd naar een tijdelijke overloopvoorziening wat betreft parkeerplekken voor auto’s en touringcars, zonder de grote parkeervoorziening te bouwen die de gemeente heeft bedacht. Het fietsverkeer dat momenteel noodgedwongen gebruikmaakt van de Kalverringdijk moet een eigen pad krijgen buiten de Zaanse Schans om.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen