Ondernemers moeten tekort openbare toiletten oplossen

Foto: Wikimedia

Hoewel wethouder Gerard Slegers een door de raad aangenomen motie voor een genderneutaal openbaar toilet in het centrum van Zaandam ‘vergeten’ was, blijkt er wel degelijk aandacht te zijn voor meer openbare toiletvoorzieningen in de gemeente. Maar het zijn de (horeca)ondernemers die de kar moeten gaan trekken.

Naar aanleiding van een vraag van de POV over het uitblijven van een permanent openbaar toilet bij de Hempont – naar aanleiding van een tikfout in de stukken sinds gisteren ook bekend als de Hempot – moest Slegers bekennen dat daar nog geen schot in zit. Wel zijn de cijfermeesters erop losgelaten en dat leverde het inzicht op dat de bouw van een stenen voorziening ter vervanging van de huidige, tijdelijke dixie zo’n 50.000 euro gaat kosten en jaarlijks nog eens 15.000 euro vergt. Het zijn bedragen die POV-voorman Harrie van der Laan ertoe brachten een onderbouwing van de kosten te vragen, in de hoop een voor de gemeente goedkopere oplossing te kunnen aandragen.

Overdracht grond

De grond waar het toilet moet komen te staan blijkt bovendien van Amsterdam te zijn en pas eind vorig jaar zijn de beide gemeenten het eens geworden over de overdracht van het gebied aan Zaanstad. Hoe hoog het bedrag is dat Zaanstad er uiteindelijk voor gaat betalen onthulde de wethouder niet, maar wel werd duidelijk dat er na de overdracht nieuwe ontwikkelingen in de maak zijn. Mochten daar ook ondernemers bij betrokken zijn, dan kunnen die wellicht een rol spelen bij het oplossen van de toiletprobleem, aldus Van der Laan.

Zaanse Schans

Ondernemers worden daar zeker bij betrokken op en rond de Zaanse Schans en in het centrum van Zaandam. Er komt in Zaandijk een duidelijke verwijzing naar het openbaar toilet bij Groeneveld Eten aan de Lagedijk, omdat velen nu abusievelijk binnenstappen bij het Italiaanse restaurant naast de brug dat daar niet op zit te wachten. Ook zal de uitbater van restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis aan de Kalverringdijk worden gevraagd zijn wc’s openbaar toegankelijk te maken. De Schans heeft overigens al een openbaar toilet en volgens de wethouder kunnen mensen eventueel ook in het Zaans Museum terecht.

Centrumgebied

Datzelfde gaat gebeuren in het centrum van Zaandam, waar JC Decaux in april het openbare toilet bij de sluis sluit en het groene gebouwtje verwijdert. Volgens Slegers heeft de gemeente vergeefs getracht om dat te voorkomen. De blik wordt nu gericht op horecavoorzieningen die mogelijk genegen zijn om hun toiletten in de toekomst ook voor niet-klanten open te stellen. In dat geval zouden zij aan de buitenzijde ook duidelijk moeten aangeven dat iedereen met hoge nood welkom is.

Fietsenpakhuis en Rozenhof

Verder moeten volgens Slegers het Fietsenpakuis en de Rozenhof de openingstijden van hun openbare toiletten niet alleen op elkaar afstemmen, maar ook op de horeca-uren. Daarnaast wil hij nog bekijken wat er in de buurthuizen mogelijk is. Slegers had op voorhand al wel wat twijfels over de eis in de motie van GL, Denk, de SP en de PvdD dat een nieuw openbaar toilet in het centrum van Zaandam 24 uur per dag open moet zijn, het aan ieders eigen fantasie overlatend wat iemand daar om vijf uur in de ochtend te zoeken zou kunnen hebben.

Taakstraffen

Leerlingen van het Bertrand Russel College die gisteren met steun van enkele raadsleden een project hadden over het functioneren van de gemeentelijke democratie bleken het onderwerp toevallig ook besproken te hebben en waren met een geheel nieuwe kijk op de zaken gekomen: zet Klaine Hoissies met genderneutrale openbare toiletten neer en laat taakgestraften het onderhoud doen. Daar leek de wethouder zo op het eerste oog wel oren naar te hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen