POV wil opnieuw praten over permanente toiletruimte bij Hempont

Het ecotoilet is een begin, maar de raad wilde een permanentere voorziening.
Het ecotoilet is een begin, maar de raad wilde een permanentere voorziening.
Foto: Google Street View

Ruim een jaar geleden nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd aangedrongen op onderzoek naar de mogelijkheden voor een duurzame en hygiënische openbare toiletruimte bij de Hempont, maar tot nu toe is daar alleen een ecotoilet geplaatst om de overlast voor omwonenden door wildplassers te beperken.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil nu van het college weten hoe het met het onderzoek naar een permanentere toiletvoorziening staat. In de motie van de POV, SP en de inmiddels uit de raad verdwenen eenmansfractie van oud-SP’er Maikel Kat werd aangedrongen op ‘een zo spoedig mogelijke’ realisatie van zo’n ruimte.

Opnieuw bespreken

POV-fractieleider Harrie van der Laan wil het onderwerp binnenkort opnieuw in de raad agenderen, nu er al sinds november 2017geen beweging in de kwestie lijkt te zitten. Hij herinnert eraan dat Zaanstad met één openbaar toilet per 8100 inwoners nu niet bepaald een overvloed aan dergelijke voorzieningen kent. Sterker nog: in een inventarisatie van de openbare toiletten in de 50 grootste gemeenten eindigde Zaanstad op de laatste plaats.

Zaanse Schans

Tijdens het debat naar aanleiding van de motie kwam ook de route bij de Zaanse Schans ter sprake, waar het probleem eveneens de kop opsteekt en met name in de periode dat het voetveer in de vaart is. ‘Mensen maken best een lange wandeling over de Kalveringdijk en gaan dan het veer op. In Oud Zaandijk is eveneens geen openbare toiletvoorziening, en ook hier ervaren bewoners veel overlast en geeft men aan dat de overlast door het aantal toeristen daar nog vele malen groter is dan bij de Hempont,’ aldus Van der Laan. Wordt op die locatie inmiddels (ook) naar een oplossing gezocht?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen