Fietspad langs Kanaaldijk in Westzaan volgend voorjaar aangelegd

Het fietspad komt tussen de Toppenant en de Veldweg.
Het fietspad komt tussen de Toppenant en de Veldweg.
Foto: Google Maps

Komend voorjaar wordt begonnen met zowel een doorsteek voor fietsers vanaf de Kleine Steng in Westzaan naar de Kanaaldijk als met de aanleg van een fietspad langs de Kanaaldijk, tussen de Toppenant en de Veldweg. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op een reeks vragen van GroenLinks over onveilige fietssituaties in Zaanstad.

Het goede nieuws is daarmee meteen ook op voor vragensteller Paul Laport. Het college erkent dat de bouw van woongebouw Romanov bij het station in Zaandam hinderlijk is voor (brom)fietsers vanuit de richting en naar Aan de Vaart, maar ziet geen aanleiding om een andere oplossing te creëren. Zodra de bouw van Romanov gereed is, over krap een jaar, is de route weer optimaal te gebruiken, schrijven B & W.  De fractievoorzitter van GL kaartte ook de situatie bij de Stormhoek aan, waar fietsers maar moeilijk winkels als ’t Goed, Prenatal, en Liv Outdoor kunnen bereiken. De gemeente blijkt daar ook niet blij mee, maar is geen eigenaar van de grond waar het fietspad overheen dient te lopen en daardoor afhankelijk van derden. Een snelle oplossing wordt niet verwacht. Dat geldt ook voor smalle fietspad vanaf de Stormhoek richting Hornbach.

Al twee jaar bezig met wegwijzers Wormerveer

Wat betreft de ontbrekende bewegwijzering rond het fietspad tussen de Krommeniërweg in Wormerveer en de fietstunnel onder de provinciale weg door richting Krommenie lijkt Zaanstad slechts af te kunnen wachten: de provincie is de wegbeheerder, maar die is weer afhankelijk van de Nederlandse Bewegwijzeringsdienst. Die NBD is sinds begin 2017 bezig met dit ‘project’ en heeft de bebording tot op heden niet kunnen opleveren, aldus B & W. ‘Het college heeft recentelijk ook bij de NBD weer aangedrongen op snelle plaatsing van de bebording.’

Shoppingcenter Noorderveld werd door GroenLinks ook aangewezen als een knelpunt voor mensen die over het fietspad naast de Provincialeweg aan komen rijden. Maar volgens het Zaanse college heeft wegbeheerder Noord-Holland geen geld voor een ongelijkvloerse kruising. Wie uit Wormerveer, West-Knollendam of Krommenie komt, zal een redelijke directe route kunnen volgen. De bereikbaarheid van Noorderveld is een belangrijk aandachtspunt in MAAK.Noord, waarvan de fietsinfrastructuur deel uitmaakt.’

Overleg met Wormerland en provincie over Leeghwaterweg

Ook wat de Zuiderweg richting de Leeghwaterweg betreft en het oversteken van die weg bij de Braakdijk moet het college constateren dat Zaanstad niet de wegbeheerder is, maar in dit geval de provincie en Wormerland. Er is ook contact geweest met beide overheden om de zorgen van Zaanstad over de verkeersveiligheid op dit stuk uit te spreken. Maar er is nog geen zicht op een oplossing.

Over de volgens GL gebrekkige bewegwijzering naar fietsparkeerplekken in de gemeente zegt het college niet de indruk te hebben dat dat fietsenstallingen en fietsparkeerplekken niet gevonden worden. En wat het instellen van een meldpunt voor ‘fietsmisstanden’ aangaat, dat is er al: het algemene meldpunt voor de openbare ruimte. Bovendien blijkt de gemeente te beschikken over een verkeerskundig ambtenaar met de specialisatie fiets, een specialist openbaar vervoer, een specialist verkeersveiligheid en een specialist parkeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen