Ook als de buurt eruit is, blijft de gemeente soms dwarsliggen

Foto: Pixabay

Je verhuist naar een woning waarvan de tuin – op gemeentegrond – door de buren als stortplaats en opstelplek voor vuilcontainers wordt gebruikt. Je plaatst een hek en de buren komen in het geweer met een hantekeningenactie en een klacht bij de gemeente. Uiteindelijk komt de buurt eruit, maar moet de rechter Zaanstad tot de orde roepen.

Dat blijkt uit het verslag van de gemeentelijke Ombudsman van het tweede kwartaal van dit jaar, toen er in totaal 31 verzoeken om bemiddeling binnenkwamen. In het geval van het hek kwam er na een interventie van de Ombudsman aanpassingen waar iedereen tevreden mee was, maar weigerde de gemeente daarin mee te gaan. De rechter stelde de inwoonster later in het gelijk.

Inschrijving

Ook inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie personen leidde in het tweede kwartaal weer tot problemen. Een vrouw die terugkeerde naar Zaanstad na een langdurig verblijf in het buitenland en daar tot haar grote verrrassing gescheiden bleek te zijn en niet meer welkom in de voorheen echtelijkewoning, moest maanden wachten tot de inschrijving een feit was en kreeg pas elf maanden na haar terugkomst een uitkering, die bovendien na zeven maanden alweer ingetrokken werd omdat ze niet woonde op het adres waar ze stond ingeschreven, bij haar broer. Die onmogelijke situatie wist de Ombudsman tenslotte op te lossen.

Parkeerkaart

Een 80-jarige ernstig gehandicapte inwoonster werd een parkeerkaart als passagier ontzegd, nadat ze ‘sinds jaar en dag’ had kunnen beschikken over zo’n kaart voor bestuurders. Die was echter na het overlijden van haar man ingeleverd, terwijl ook de auto was verkocht. Omdat de vrouw voor incidentele uitjes van de hulp van derden afhankelijk is, was de weigering van de gemeente voor haar een enorme klap, aldus de Ombudsman, die ervoor kon zorgen dat de kaart er na veel gedoe en emotie alsnog kwam. Tot groot geluk van de oudere dame.

Opsluiting in fietsendepot

De vrouw die haar fiets zonder betaling wilde meenemen uit het fietsdepot en daar werd opgesloten tot de door een medewerkster opgeroepen politie arriveerde kreeg geen gelijk van de Ombudsman. Haar fiets stond bij het station vast aan een hek waar dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening en de verbodsborden rond het gebied niet mag, er zat een sticker op en het meenemen van een verwijderde fiets uit het depot zonder de boete te betalen is een strafbaar feit. ‘Een vervelende ervaring’ voor zowel de fietsster als de medewerkster van het depot, aldus de Ombudsman. De werkneemster verklaarde ‘van slag’ te zijn geraakt door ‘kwetsende dan wel asociale woorden’ van de klaagster.

Legesbetaling

Een echtpaar dat in 2015 door de gemeente naar het digitale Omgevingsloket wordt verwezen met vragen over al dan niet benodigde vergunningen, krijgt van de Ombudsman het lid op de neus. Het paar maakte later bezwaar tegen de voor een vergunning voor zonnepanelen verschuldigde leges, die later werd afgeschaft, maar de Ombudsman concludeert dat zij de vergunningencheck op de website helemaal niet hebben gedaan en dus niet kunnen claimen voor het lapje te zijn gehouden. ‘Als zij dat wel hadden gedaan waren zij in staat geweest om de juiste afweging te maken,’ aldus de rapportage.

Lessen

Nog wat wijze lessen naar aanleiding van de rapportage over het tweede kwartaal: betaal altijd eerste de parkeerkosten alvorens mensen te begroeten of een praatje te maken (kan een naheffing van 65 euro schelen), zorg dat je nooit twee kentekens op je naam hebt – ook niet van oude barrels – als je de kwijtschelding gemeentebelastingen niet wilt kwijtraken en begin nooit eenzijdig met een verrekening van een onterecht opgelegde betaling van de hondenbelasting via de overige gemeentelijke belastingen, want dat kan veel geld gaan kosten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen