Mogelijk MRA-megafonds voor onder andere de energietransitie

Foto: Pexels

Het CDA en GroenLinks hebben vragen bij de mogelijke oprichting van een ‘Invest-MRA fonds’ om voldoende middelen te genereren voor hele grote projecten zoals de energietransitie. De gemeenteraden in de Metropoolregio Amsterdam zouden daarvoor kaders kunnen aangeven, maar het beheer zou door een commerciële partij worden uitgevoerd.

Geertje Geuzebroek (CDA) en Romkje Mathkor (GL) vragen zich af wat de precieze status van dit voorstel is, hoe de procedure verder verloopt an wanneer de raad van Zaanstad er meer informatie over krijgt. ‘Tot dusver nam de MRA geen besluiten. Dit lijkt daar haaks op te staan. Hoe ziet u in dit verband de democratische legitimiteit van een dergelijk MRA-fonds?’ willen de twee van het college weten.

Invest-NL

Ze maken zich zorgen over de mogelijke financiële risico’s van een dergelijk megafonds en over de democratische controle op de besteding van de enorme bedragen die gemoeid zijn met zaken als de energietransitie. Er komt al een Invest-NL aan, dat waarschijnlijk in 2019 operationeeln wordt. Dat wordt de instelling van het Rijk, een privaatrechtelijke rechtspersoon met een eigen investeringsvermogen van 2,5 miljard euro.

Invest-NL gaat bijdragen aan het financieren van maatschappelijke transitieopgaven door investeringen op gebieden als energie, verduurzaming, mobiliteit en voedsel en maatschappelijke domeinen als zorg, veiligheid en onderwijs en maakt daarnaast een betere toegang tot Europese gelden mogelijk. Over ‘regionale zusjes’ voor Invest-NL is niets bekend.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen