Tussen 2012 en 2015 groeide ons ‘open nat natuurlijk terrein’ met 27 hectare

Foto: Pixabay

De oppervlakte aan ‘open nat natuurlijk terrein’ is in Zaanstad tusen 2012 en 2015 met 27 hectare toegenomen. De gemeente had er daarmee op de laatste peildatum 283 hectare. Zaanstad is 8324 hectare groot, waarvan bijna 7400 hectare land is en 936 hectare water.

De toename van open nat natuurlijk terrein – open gebied met een natte ondergrond met als belangrijkste functie natuur – blijkt uit gegevens waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag naar buiten kwam. Tussen 2012 en 2015 is er in heel Nederland 11.000 hectare aan open natuurlijk terrein bij gekomen. Vooral het areaal open nat natuurlijk terrein nam toe. Daarnaast groeiden de bebouwde oppervlakte – vooral door een toename van woongebieden en bedrijfsterreinen – en recreatiegebieden en binnenwateren. Het agrarisch gebied nam met 15.000 hectare het meest af.

De publicatie van het CBS valt samen met een protest van boze boeren uit Zaanstad en omliggende veengemeenten bij het provinciehuis in Haarlem. Honderden veehouders vrezen het plan van de provincie om veengebieden te vernatten om de bodemdaling tegen te gaan. Ze trokken daarom vanochtend met trekkers naar de provinciehoofdstad, waar de Statencommissie er vanavond over vergadert.

Er wordt steeds meer boerenland vrijgegeven voor hoge grondwaterstanden, met waterberging en het creëren van lokale wetlands. Hierdoor ontstaan zogenoemde plasdrasterreinen, die gekwalificeerd worden als open nat natuurlijk terrein. Dat zorgt voor de grote toename van deze gebieden.

Ruim de helft van Nederland ‘groen’

In 2015 was ruim twee derde van de oppervlakte in gebruik als groene ruimte (68 procent), waarvan het merendeel als agrarisch terrein (54 procent van het totaal). Bos, open natuurlijk terrein en recreatieterrein vormen de rest van het groene areaal. Nederland bestaat verder voor negentien procent uit water en voor dertien procent uit bebouwd gebied, zoals woon- en bedrijfsterrein.

Minder bossen

Tussen 2012 en 2015 daalde de oppervlakte aan bossen met bijna 5.000 hectare. Meer dan de helft hiervan is veranderd in open droog natuurlijk terrein. Een derde van het gekapte bos is agrarisch terrein geworden, waarvan ruim 40 procent in de provincie Groningen. De met Europese subsidie in de jaren 90 op agrarische grond aangeplante bomen (voornamelijk in Groningen) zijn weer gekapt. Daar staat tegenover dat er in deze periode ruim 2.200 hectare nieuw bos is aangeplant, waarvan de helft in Drenthe en Gelderland.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen