Provincie bevestigt deadline voor keuzes gemeentelijke samenwerking

Foto: Google Street View

De provincie blijft bij de eis dat Wormerland, Oostzaan, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer nog voor de komende zomer duidelijkheid moeten geven over de door hun gekozen samenwerkings- of fusiepartners. Dat meldt het Noordhollands Dagblad vandaag.

Landsmeer was al het verst met de voorbereiding van een fusie met Waterland en Edam-Volendam, maar de beide beoogde partners lijken veel minder enthousiast en zijn in elk geval trager. Daarop trapt politiek Landsmeer nu ook op de rem. Drie jaar geleden spraken de inwoners van Landsmeer zich uit voor een fusie met Waterland, Oostzaan en Wormerland, maar die laatste twee kozen voor hun zelfstandigheid. Nu dreigen ze die opnieuw kwijt te raken tenzij ze kunnen laten zien dat Over-gemeenten een toekomstbestendige samenwerkingsvorm is. Anders dreigt de in beide gemeentes verfoeide fusie met Zaanstad weer in beeld te komen.

Over-gemeenten is de samengevoegde serviceorganisatie van Oostzaan en Wormerland, die dit jaar voor enkele tonnen heringericht is om de capaciteitsproblemen waar de organisatie mee worstelde het hoofd te kunnen bieden. Zo is er een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van ICT-verbeteringen en interne opleidingen werd de organisatiestructuur ongegooid. Een sterke Over-structuur moet andere deelnemers aantrekken, maar Landmeer lijkt al geen optie meer en Waterland heeft de boot altijd al afgehouden.

Provinciale zorgen

De provincie maakte zich zorgen over Over-gemeenten en in Haarlem leeft de vrees dat Wormerland en Oostzaan uiteindelijk geen andere samenwerkingspartner zullen kunnen vinden en als een duo zonder voldoende bestuurlijke slagkracht zullen overblijven. Mocht dat gebeuren, dan rest er volgens de vertrekkende commissaris van de Koning Johan Remkes geen ander alternatief dan een fusie met Zaanstad.

Blijkt Over-gemeenten na de ingreep in de organisatie wel aan de doelstellingen te voldoen, dan kan dat laatste nog worden voorkomen. Zo niet, dan worden gesprekken gestart waarbij ook Zaanstad en de fuserende gemeenten Purmerend en Beemster worden betrokken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen