Geluiddempende laag moet gebonk van de Coenbrug tegengaan

Foto: Google Street View

Rijkswaterstaat gaat proberen om met een geluiddempende laag aan de onderkant van de brugklep het bonken van de Coenbrug in de A8 te verminderen.

Het geluid dat door omwonenden als bijzonder hinderlijk wordr ervaren wordt veroorzaakt door met name de brugklep en de holle ruimte onder de brug, die als klankkast functioneert. De wielen van passerende auto’s zorgen voor het bonken op de oplegpunten van de Coenbrug. Wanneer het werk gaat beginnen is nog onduidelijk: het is een klus die Rijkswaterstaat nog niet eerder heeft laten doen en waarvoor nog een aannemer moet worden gevonden.

Den Uylweg

De Werkgroep A8-Coenbrug laat intussen weten dat het RIVM contact gaat opnemen met de gemeente over de betrouwbaarheid van de berekeningen van de luchtkwaliteit langs de Doctor J.M. Den Uylweg in Zaandam. Die wordt al circa tien jaar gemonitord onder auspiciën van de GGD Amsterdam, die ook de jaarlijkse rapportage hierover verzorgt. De berekeningen die de GGD middels door het RIVM-ontwikkelde modellen op de luchtkwaliteit loslaat verschillen echter sterk van ter plekke uitgevoerde fysieke metingen.

Ontwikkelingen

De Den Uylweg is volgens de werkgroep een van de meest vieze plekken in Zaanstad. En ‘in het licht van de toekomstige ontwikkelingen rond de Thorbeckeweg (verkeersmaatregelen), het Hembrugterrein (woningbouw) etcetera mag de huidige luchtkwaliteit met stip op één’. Naar aanleiding van uitgebreide vragenlijsten die de werkgroep aan Rijkswaterstaat stuurde en daarop volgend verbaal gepingpong tussen de werkgroep, Rijkswaterstaat en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt nu actie ondernomen om te ontdekken waar de discrepaties tussen berekeningen en metingen vandaan komen.

Voorbode

De Werkgroep ziet deze ontwikkeling als de voorbode van eenzelfde discussie rondom de metingen langs A8, die begin volgend jaar zal losbarsten als de luchtkwaliteit daar een jaar lang fysieke meetgegevens heeft opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen