Provincie verliest geduld met kleine gemeenten die vechten voor zelfstandigheid

Het bestuurlijke hart van Wormerland, maar hoe lang nog?
Het bestuurlijke hart van Wormerland, maar hoe lang nog?
Foto: Google Street View

Worden Wormerland en Oostzaan de komende tijd in de richting van een bestuurlijke fusie met Zaanstad geduwd? Of weten de twee kleine gemeenten de grote buur buiten de deur te houden? De provincie begint het geduld te verliezen met de kleine gemeenten in de regio die maar niet of uiterst moeizaam tot samenwerking komen.

Raadsleden van Wormerland, Oostzaan, Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland spraken er gisteravond achter gesloten deuren over met commissaris van de Koning Johan Remkes en Gedeputeerde Jack van der Hoek (Bestuur). Wormerland en Oostzaan werken al enkele jaren samen in de Over-organisatie, en inmiddels met hernieuwde energie omdat een nog bredere bestuurlijke samenwerking maar niet van de grond kwam en de blik weer meer naar binnen is gericht. De vraag is echter of de resultaten uiteindelijk overtuigend genoeg zullen zijn.

Landsmeer en Waterland hebben eveneens versterking van de bestuurskracht nodig door samenwerking, maar wisten daar nog geen uitvoering aan te geven. Een poging om alle vijf in de zogenoemde G5 nauwer te gaan samenwerken strandde vorig jaar. De provincie ziet het met lede ogen aan en nam het initiatief tot de bijeenkomst van gisteravond in een hotel in Zaandam.

Deadline zomer 2019

De uitkomsten daarvan worden op een later moment gedeeld met de gemeenteraden van de vijf gemeenten. Maar in Haarlem wil de politiek uiterlijk in de zomer van 2019 horen welke partners met elkaar verder willen. Dan ook moeten Oostzaan en Wormerland laten zien dat Over-gemeenten een toekomstbestendige samenwerkingsvorm is – anders dreigt een in beide gemeente gevreesde fusie met Zaanstad weer aan de horizon te verschijnen.

Beemster en Purmerend samen

Beemster en Purmerend zijn ondertussen hard op weg naar een fusie, die op 1 januari 2021 een feit moet worden. Daarvoor moet in november dit jaar het herindelingsontwerp klaar zijn voor besluitvorming. Geen van de andere vijf gemeenten die gisteren tond de tafel zaten heeft belangstelling getoond om zich bij Purmerend en Beemster aan te sluiten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen