Majority Perspective wil in gesprek; Kika zoekt contact over Pieten in Zaandam

Foto: Wikimedia

De stichting Majority Prespective die tevergeefs via een kort geding probeerde het uiterlijk en het gedrag van de Pieten te veranderen bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk wil alsnog met alle gedaagden in de zaak in gesprek over de toekomst. Dat zijn onder meer burgemeester Jan Hamming, de gemeente en omroep NTR.

Majority Perspective eiste een verbod op ‘racistische stereotypering’ tijdens de intocht en wilde onder meer een totaalverbod op zwarte Pieten. De rechter verklaarde de stichting echter niet-ontvankelijk, omdat over de eisen vooraf niet met de gedaagden was overlegd. Majority Perspective werd ruim een week voordat het geding werd aangespannen opgericht door voorman Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw, activiste Christa Soeters en Rogier Meijerink van Geen4meivoormij.Zij willen nu in gesprek, al was het maar om de basis te leggen voor een volgende procedure.

Kika

Ondertussen maakt de stichting Kinderen Kankervrij bewaar tegen Kika-Pieten bij de intocht van het Sinterklaascomité Zaanstad, morgen van 12:00 uur tot 16:00 uur op de Burcht in Zaandam. De organisator wil uitsluitend zwart- dan wel bruingeschminkte Pieten gebruiken. Kika gaat er niet mee akkoord dat daarbij zonder voorafgaand overleg  de naam en het logo van de organisatie gebruikt worden.

Sinds de rellen van afgelopen weekend waarbij hooligans tijdens plaatselijke intochten racistische spreekkoren tegen mensen met een donkere huidskleur aanhieven is het Pietendebat ng verder ge-escaleerd. Zaankanter Omar Abdullah heeft alle organisaties en bedrijven die de intocht van het Sinterklaascomité Zaanstad sponsoren gevraagd of zij voor een inclusief Sinterklaasfeest zijn zonder racistische kenmerken als zwarte of bruine schminck.

Inclusief Sinterklaasfeest

Als uw onderneming voorstander van een inclusief Sinterklaasfeest is met Pieten zonder racistische kenmerken dan wil ik u verzoeken om in overleg te treden met het Sinterklaascomité Zaanstad om het standpunt van uw onderneming aangaande de Pieten kenbaar te maken met daarbij het verzoek om dat te respecteren. En als het Sinterklaascomité geen rekening wil houden met het standpunt van uw onderneming dan wil ik u verzoeken om de naam van uw organisatie niet langer te (laten) verbinden aan het Sinterklaasfeest van het Sinterklaascomité Zaanstad door u als onderneming terug te trekken als een van de sponsoren,’ aldus Abdullah in zijn schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen