Sinterklaas komt zaterdag ‘gewoon’ naar de Zaanse Schans

Foto: U.S. Air Force / Mike McKito

De landelijke intocht van Sinterklaas kan zaterdag in Zaandijk gewoon doorgaan zonder aanpassingen aan het uiterlijk van de Pieten.

De stichting Majority Perspective die in kort geding een verbod eiste op racistische uitingen bij de figuur zwarte Piet heeft volgens de rechter geen overleg gevoerd met de gedaagden, waaronder de gemeente Zaanstad en omroep NTR, en kwam op 2 november plotseling met een eis waarop op 5 november gereageerd moest worden. De brieven kwamen pas na die laatste datum aan en daarmee vervalt het recht op een uitspraak in het geding.

Geen censuur

Mocht de stichting wél ontvankelijk zijn verklaard, dan had ze de zaak ook verloren. Televisiemakers hebben volgens de rechter de vrijheid om naar eigen inzicht hun programma’s samen te stellen. Daaraan tornen zou censuur zijn.

Burgemeester Jan Hamming hield gisteravond in de gemeenteraad een gepassioneerd betoog over de intocht en met name de veiligheid tijdens het feest, naar aanleiding van een later ingetrokken motie van de POV over de plek van de demonstratievakken. Vanaf het prille begin van de organisatie, zo zei hij, hebben twee zaken voorop gestaan: dat het kinderfeest veilig moet verlopen en dat de Zaanstreek bij uitstek de streek van de vrijheid van meningsuiting is, ook als dat wel eens niet zo goed uitkomt. Daarbij verwees hij onder meer naar de bevlogen Zaanse communist Markus Bakker.

Er is met de driehoek en veiligheidsdiensten een draaiboek opgesteld waarin geen maatregel onbespreekbaar was. Gisteren zijn al verbiedsverboden uitgereikt aan onder anderen Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw en vandaag zouden er nog meer volgen, zo kondigde hij aan. Daarover is vandaag nog niets naar buiten gekomen.

Demonstranten niet tussen de kinderen

Demonstranten staan in een vak afgeschermd van de kinderen, met volwassenen en politie daar tussenin. Mensen met een gebiedsverbod worden gearresteerd. Er ligt een noodverordening klaar om eventueel met alle noodscenario’s te kunnen omgaan. Ik kan niet de garantie geven dat er niets gebeurt, maar er is zero tolerance voor alles wat veiligheid langs de route in gevaar brengt.’

Extra treinen

De NS laten zaterdag extra treinen rijden om een deel van de verwachte 30.000 bezoekers naar Zaandijk te brengen. De organisatie geeft alle ouders de tip om kinderen een polsbandje met een telefoonnummer. In de buurt van de intocht zijn die door de gemeente verspreid. Volwassen bezoekers hebben geen polsbandjes nodig om het evenemententerrein te kunnen betreden.

Langs de route zijn zeven fietsenstallingen geplaatst. Fietsen die daar buiten staan worden losgeknipt en naar het fietsendepot gebracht. Auto’s kunnen parkeren op de daarvoor aangewezen parkeerplaatsen en er rijden pendelbussen naar de intocht. De Zaan is gesloten voor boten die niet van de organisatie zijn.

Start om 10:00 uur

Om 10:00 uur beginnen de activiteiten. Bij ZZV Zaandijk worden een grote stormbaan, een rodeostier en een springkussen en zijn andere dingen te doen. Sinterklaas komt rond 12:20 aan bij de Lagedijk 234, waar de optocht naar de Zaanse Schans begint. Er worden televisieschermen geplaatst om alles overal goed te kunnen volgen. Om 14:30 uur is het programma afgelopen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen