Landelijke intocht gaat niet door als rechter Majority Perspective volledig gelijk geeft

Foto: Pixabay

De landelijke intocht van Sinterklaas kan niet doorgaan als de rechtbank de stichting Majority Perspective volledig in het gelijk stelt. Die eist dat alle Pieten worden ontdaan van ‘racistische stereotyperende kenmerken en gedragingen’. Ook roetveegpieten wil de stichting er niet bij hebben: alle schmink moet in de ban worden gedaan. De uitspraak is morgen om 16:00 uur.

Majority Perspective zegt niet uit te zijn op een verbod van de intocht, maar eist wel dat de kleding van de Pieten wordt aangepast en ook mogen die geen onderdanige rol spelen. De advocaat van de gemeente stelde dat aan die eisen niet in enkele dagen tegemoet te komen is en bovendien het gevoel te hebben dat de stichting opzettelijk zo laat met het kort geding dat vandaag in Haarlem diende is gekomen omdat dit bij de strategie hoort.

De advocaat van omroep NTR zei dat er bij de intocht tientallen soorten zwarte pieten zullen zijn en en dat veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd. Het Sinterklaasjournaal ligt momenteel onder vuur omdat er nog steeds een traditionele Piet in het programma zit. Gisterochtend bezette een aantal activisten tegen zwarte Piet tijdelijk een loopbrug op het Mediapark. De landsadvocaat stelde dat er geen dwang moet zijn vanuit de overheid over het uiterlijk van Pieten.

‘Sinterklaasjournaal’ onverminderd populair

Het eerste Sinterklaasjournaal van dit jaar in de aanloop naar de intocht van komende zaterdag trok gisteravond 1.186.000 kijkers en nam daarmee de vijfde plaats in de dagelijks top 25 van de stichting Kijkonderzoek, die ook was gedagvaard.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen