Kort geding om ‘racistische’ intocht van Sinterklaas te verbieden

Foto: Wikimedia

De speciaal daarvoor opgerichte Stichting Majority Perspective probeert via een kort geding de ‘racistische nationale intocht’ van Sinterklaas in Zaanstad te voorkomen. De zaak is aangespannen tegen burgemeester Jan Hamming, omroep NTR, het Commissariaat voor de Media, de Staat, Stichting Nicam van de Kijkwijzer en evenementenbureau Vinke Vision.

Al deze partijen maken zich volgens Majority Perspective schuldig aan ‘het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechten verdragen en anti-racismeverdragen’ en wel in georganiseerd verband. ‘Dit kan en mag zo niet meer verder gaan, vandaar dat we via de rechter een verbod gaan afdwingen op de racistische nationale intocht van 17 november aanstaande te Zaanstad,’ aldus een persbericht.

https://twitter.com/tomvanteinde/status/1060849730446602240

Uitdaging

De rechtszaak is een hele uitdaging,’ staat op de Facebookpagina van de groep. ‘Het lastige is dat we heel precies moeten formuleren wie welke schade lijdt, door wie welk deel van die schade veroorzaakt wordt en wie dat hoe moet voorkomen. Nu in Nederland alles en iedereen meedoet aan dit racisme, hebben we besloten de hele firma list en bedrog te dagvaarden. Zo kunnen we hopelijk voorkomen dat bijvoorbeeld de burgemeester zegt dat de vergunninghouder verantwoordelijk is, en omgekeerd.’

Geen ingrepen bestuurs- en strafrechter

Omdat in het verleden zowel de bestuursrechter als de strafrechter volgens de groep niet hebben ingegrepen, wordt nu aangeklopt bij de civiele rechter.De keuze om nu met een stichting te gaan procederen is omdat dit de meest kansrijke manier lijkt om alle geschade belangen in te brengen. De stichting heeft een eigen zelfstanding belang in het opkomen tegen systematische onderdrukking. Ook kan de stichting opkomen voor de persoonlijk belangen van mensen die de stichting daartoe machtigen. Vandaar dat op deze manier iedereen mee kan doen in deze rechtszaak.’

De zaak dient komende dinsdag om 11:00 uur in Haarlem. Vandaag werd duidelijk dat de bestuurders van de stichting voorman Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw en Christa Soeters van de actiegroep Geen4meivoormij zijn. In Amsterdam diende in 2013 ook al eens een kort geding tegen Zwarte Piet, waarin de rechter besliste dat die welkom bleef.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen