Zestien jaar cel voor doodslag tijdens beroving in Zaandamse flat

Foto: Pixabay

Twee mannen zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van zestien jaar voor het medeplegen van doodslag op een 53-jarige inwoonster van Zaandam. Ze brachten de vrouw op 25 maart 2017 in haar woning om het leven toen ze haar daar probeerden te overvallen en beroven. Beiden ontkennen dat.

De rechtbank concludeert dat het in deze zaak gaat om gekwalificeerde doodslag: gepleegd met de bedoeling om een ander strafbaar feit gemakkelijker te maken of om de kans om betrapt te worden te verkleinen. Uit onder meer sporenonderzoek, telefoongegevens en beelden van beveiligingscamera’s bij de flat van het slachtoffer blijkt dat de mannen eerst samen een voorverkenning hebben gedaan en vervolgens op de bewuste dag samen in de woning zijn geweest en tegelijkertijd zijn vertrokken.

Veel geweld

Tijdens de overval is door de mannen veel geweld gebruikt, zo is gebleken uit DNA-sporen van hen die op het lichaam en de kleding van het slachtoffer zijn aangetroffen. De vrouw is mishandeld, haar handen zijn bij elkaar gebonden met tie-wraps en haar benen met een sjaal. Uiteindelijk overleed ze doordat ze geen adem meer kon halen.

Buurman

De derde betrokkene, haar buurman, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens medeplichtigheid. Hij voorzag de andere twee van informatie over geld waarover zijn buurvrouw, met wie hij op goede voet stond, zou beschikken. De beide overvallers hebben vlak voor en na de misdaad telefonisch contact gehad met de buurman, die zich tijdens het geweld in zijn eigen huis ophield. Alle opgelegde straffen zijn conform de eisen.

De rechtbank heeft verder bepaald dat drie mannen de zus van het slachtoffer ruim 1500 euro schadevergoeding moeten betalen voor kosten die zij heeft moeten maken in verband met het overlijden van haar zus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen