Zaanse corporaties ontsnapt aan nominatie voor Schimmelschandpaal 2018

Foto: Wikipedia

Ondanks alle problemen met beschimmelde huurwoningen in Zaanstad zijn de Zaanse corporaties ontsnapt aan een nominatie voor de beschamende Schimmelschandpaal 2018. Voor deze nieuwe ‘prijs’ van de SP zijn tien collegacorporaties wel genomnineerd, omdat zij huurders in slecht onderhouden, ongezonde huizen laten wonen.

De SP maakte haar selectie op basis van verhalen van huurders, meldingen die op het Meldpunt Schimmel Alarm binnenkwamen en onderzoek van de partij in tientallen gemeenten, waaronder Zaanstad. De ‘winnaar’ wordt binnenkort bekend gemaakt. De genomineerden zijn Avantus, De Alliantie, De Key, Nijestee, Portaal, Vestia, Welbions, Woonbron, Woongoed en Zayaz.

Ziek worden van je huis

Volgens de Socialistische Partij verhuurt elk van deze corporaties woningen aan mensen die letterlijk ziek worden van hun huis. Volgens het RIVM kampt ten minste een half miljoen sociale huurwoningen met vocht en schimmel. De bewoners van die huizen hebben vaker last van astma en allergieën. Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan, aldus de SP, die spreekt van ‘een structureel probleem’.

Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd, wanneer zoveel mensen – onder wie kinderen – ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem. Nederland had een lange traditie van trotse volkshuisvesting. Nu is er een decennialange traditie van bezuinigen op huurders en corporaties,’ constateert de partij.

Corporatiewinsten

Die vindt dat de Staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties en rijke corporaties met het uitknijpen van hun huurders. ‘Woningcorporaties maken gemiddeld nog steeds 23 procent winst over hun huuropbrengst, terwijl dat geld ook gestopt kan worden in het opknappen, verduurzamen en veilig maken van woningen. Er is een groot offensief nodig.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen