SP inventariseert schimmel in corporatiehuizen in een zwartboek

Foto: Zwartboek schimmelwoningen in Zaanstad / SP

Door toedoen van de huurster van een flat aan de Herman Gorterstraat in Wormerveer en de SP Zaanstreek is er nu een zwartboek over schimmelwoningen in Zaanstad. Uit een inventarisatie van het probleem in sociale huurhuizen blijkt dat het probleem vooral groot is de vier flats aan de Herman Gorterstraat, de eengezinswoningen aan de Kepplerstraat in Zaandam en in de eengezinswoningen aan de Zuidervaart en Linnaeusstraat in Poelenburg.

De Wormerveerse kreeg van verhuurder Parteon het advies om meer te luchten en schoon te maken om de schimmel te lijf te gaan, maar dat bleek niet de oplossing voor het probleem dat des te nijpender was vanwege de aanwezigheid van twee kinderen met astma. De moeder schakelde uiteindelijk een advocaat in en eiste een schadevergoeding van de corporatie. Die kreeg ze ook: 275 euro. Naar aanleiding van dit schrijnende geval besloot de SP op onderzoek uit te gaan en stuitte op nog veel meer schimmelklachten.

Natuurlijk is de SP geen dokter,’ schrijft de partij in het zwarboek. ‘Maar een zoektocht op internet leerde hoe ongezond schimmel in woningen is.’ Een greep uit de citaten over de gevaren: ‘Schimmels zijn eigenlijk een soort hele kleine paddenstoeltjes. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben,’ ‘Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden,’ ‘Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.’

Vochtvreters

Volgens de SP kregen alle klagende bewoners tot nu toe van hun verhuurders te horen dat zij vooral veel meer moesten luchten. Sommigen kregen een fles schoonmaakmiddel om een einde te maken aan de problemen. Dat schoonmaakmiddel werkte enkele weken en daarna keerde de schimmel in volle hevigheid terug. Een aantal bewoners schafte op eigen kosten vochtvreters aan die de SP op de gekste plekken aantrof, tot ‘plompverloren tussen het koffieservies’. Onderstaande foto’s komen uit het zwartboek.

De partij vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de schimmelwoningen en acht dit de verantwoordelijkheid van de eigenaren. ‘Vanuit jurisprudentie is gebleken dat de woningcorporatie zelfs aansprakelijk kan zijn voor gezondheidsschade van de bewoners van een gehuurde schimmelwoning.’ De corporaties moeten de klachten van de bewoners serieus nemen en daar ook naar handelen door de vochtproblemen te verhelpen, vindt de SP.

Onderzoek door GGD Zaanstreek-Waterland

Daarnaast moet de GGD Zaanstreek-Waterland onderzoek doen naar de gezondheidsklachten van de bewoners. En ook zou in de prestatieafspraken die de gemeente elk jaar met de woningcorporaties maakt moeten worden vastgelegd dat de corporaties zich verplichten om een goede oplossing voor vocht- en schimmelproblemen te garanderen en een snelle schadevergoedingsprocedure voor gezondheidsklachten te hebben.

Het Zwartboek Schimmelwoningen Zaanstad is gisteren door voorzitter Willem Croese van de SP Zaanstreek aangeboden aan Parteon-directeur Harry Platte. De corporatie is de grootste verhuurder van woningen in Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen