POV is wapengebruik zat en eist hardere aanpak van gemeente en OM

Foto: Pixabay

De Partij voor Ouderen en Veiligheid komt in de raadsvergadering van 1 november met een motie die het college opdraagt om ‘met grote spoed’ te onderzoeken hoe preventief fouilleren, het snel aanwijzen van risicogebieden en het zonder aankondiging uitvoeren van opsporingsacties zo snel mogelijk in heel Zaanstad kunnen worden ingezet om wapenbezit tegen te gaan.

Fractievoorzitter Harrie van der Laan wil daar ook onmiddellijk overleg over tussen de gemeente en het Openbaar Ministerie. Zaanstad wordt volgens de partij dit jaar ‘geteisterd’ door een toename van vechtpartijen waarbij een wapen in het spel is, overvallen onder bedreiging van een mes of vuurwapen en schiet- en steekpartijen.

Vermoorde zestienjarige

Van der Laan refereert onder meer aan de steekpartij die vorig jaar in Zaandam het leven kostte aan de zestienjarige Nick Bood. ‘Toenmalig burgemeester Ruud Vreeman heeft na de steekpartij het middel ‘preventief fouilleren’ ingezet om wapenbezit tegen te gaan. Helaas is het bij deze eenmalige actie gebleven en is er geen voortgang gemaakt met het ontwikkelen van beleid ten aanzien van het terugdringen van wapenbezit. Het is dringend nodig maatregelen te nemen die er voor zorgdragen dat de veiligheid in Zaanstad verbeterd wordt,’ aldus de POV.

Om dat pleidooi kracht bij te zetten heeft Van der Laan een lijst met incidenten die zich dit jaar voordeden aan te tekst toegevoegd:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen