Raad lijkt akkoord met extra geld voor FluXus na verhuizing naar Verkadefabriek

Foto: Twitter / FluXus

Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt bereid om FluXus een structureel hogere jaarlijkse subsidie te verstrekken zodat de organisatie kan verhuizen naar de Verkadefabriek aan de Zaandamse Westzijde, zonder een deugdelijke onderbouwing van de cijfers. Het is de eigenaar van de Verkadefabriek die aan de touwtjes trekt.

Als nu niet wordt toegehapt gaat een unieke kans verloren, lijkt de leidraad bij de uiteindelijke beslissing. De situatie laten zoals die is, is geen optie: de culturele instelling moet sowieso haar pand met kantoor en dansafdeling in de Hof van Zaenden verlaten en dat in de Klaas Katerstraat heeft een ingrijpende verbouwing nodig om FluXus adequate huisvesting voor de dans- en muziekschool te kunnen bieden. De eigenaar van de Verkadefabriek wil bovendien voor het einde van deze maand uitsluitsel over de komst FluXus, anders gaat de deal niet door.

Welke deal dat precies is, is nog niet helder: de partijen zijn nog aan het onderhandelen. Wat wel duidelijk is is dat FluXus heeft aangegeven vanaf 2020 jaarlijks een extra exploitatiesubsidie van maximaal 125.000 euro nodig te hebben om de hogere (huur)lasten te kunnen dragen. Daarvan werd door sommige fracties schouderophalend kennis genomen (Rosa, SP en CU), met het nodige gemor (GroenLinks), met afkeer (POV, PVV en DZ) of met berusting (de overige fracties).

Chagrijnig

GL-leider Paul Laport werd er ‘chagrijnig van’ dat niet eerst onderzoek is gedaan naar het draagvlak in de wijk en de geschiktheid van de Verkadefabriek voor de huisvesting van FluXus. Hij had graag meer informatie gehad voorafgaand aan de discussie en noemde het ‘een slechte zaak’ om ‘op basis van drie A4’tjes zo’n besluit nemen.’ Maar ja, die tijdsdruk. ‘Het is óf nu, óf niet,’ zo verwoordde wethouder Sanna Munnikendam dat.

Reserve van 625.000 euro

Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad hamerde er nog maar eens op dat FluXus vorig jaar een reserve van 626.000 euro bijeen gespaard had voor de verhuizing en de daarmee samenhangende kosten naar het inmiddels naar de geschiedenisboeken verwezen Cultuurcluster. Daarmee kan de organisatie wel even vooruit zonder 125.000 euro extra per jaar, redeneerde hij.

Maar dat ziet de wethouder anders: als dat geld op is dan is het op en heeft FluXus niets meer – ook geen plek in de Verkadefabriek. De organisatie betaalt de verhuizing uit eigen middelen en ook in het eerste jaar is nog geen extra geld nodig. De eigenaar van de Verkadefabriek draait op voor de kosten van de benodigde verbouwing. Maar vanaf 2020 moet er een bedrag bij om de hogere huisvestingskosten te kunnen ophoesten.

Indien nodig, terugvorderen

Uiteindelijk lijkt het erop dat de raad akkoord zal gaan, maar de leden de cijfers wel scherp in de gaten willen houden. Van FluXus wordt verwacht er een zo goedkoop mogelijke deal uit te slepen en op een opportuun moment in de niet al te verre toekomst zal nog eens goed naar alle uitgaven worden gekeken. Blijkt dan dat er te veel geld nar FluXus is gegaan, dan wordt het teveel teruggevorderd. De stemming over het voorstel volgt op een later moment.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen